Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Boomfeestdag 2018 in teken van essentaksterfte


Op woensdag 14 maart 2018 wordt de 62ste editie van de Nationale Boomfeestdag gevierd. Naar verwachting doen 100.000 kinderen mee in ruim 290 gemeenten in Nederland. Zij planten die dag met elkaar zo’n 200.000 bomen en struiken. Het landelijke startschot wordt gegeven door Prinses Irene in de gemeente Oldambt in Groningen.

1000 bomen voor dorpsbos

Prinses Irene gaat samen met 400 kinderen en lijsttrekkers uit Oldambt in debat over het belang van bossen. Boomfeestdagvoorzitter Albert Verlinde leidt dit GroenDebat. Aansluitend worden door de kinderen en genodigden meer dan 1000 nieuwe bomen geplant in dorpsbos De Hoogte van Staatsbosbeheer bij Heiligerlee. In dit bos zijn veel essen verwijderd omdat ze waren aangetast door de essentaksterfte.

Essentaksterfte

De plantactie vormt het startsein voor een landelijke campagne van Staatsbosbeheer om zieke essen te vervangen. Essentaksterfte is een agressieve schimmelziekte waarvan de bomen niet herstellen. In ons land zijn zo’n 80% van de essen aangetast en ook de impact van de essentaksterfte op de dorpsbossen in Groningen is groot. Na Flevoland is Groningen de zwaarst getroffen provincie. Vanuit veiligheidsoverwegingen worden aangetaste essen langs wegen en paden verwijderd. Op veel van die plekken worden nieuwe bomen geplant. Dat gebeurt niet alleen vandaag maar de komende jaren.

Bomen in Blauwestad

In Blauwestad worden tijdens de Boomfeestdag door de kinderen en andere genodigden 12 bomen in de Bomencirkel geplant en een boom voor iedere deelnemende school uit de gemeente Oldambt. Dit gebeurt nabij de Wilgenborg, waar de langste fietsbrug van Europa wordt aangelegd: de Blauwe Loper. Deze brug vormt straks een nieuwe verbinding tussen Winschoten en Blauwestad en gaat over het Oldambtmeer, een ecologische zone, de snelweg A7 en het Winschoterdiep.

Meer informatie