Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Grasnapolsky 2018 neemt groots afscheid van Radio Kootwijk


Afgelopen weekend vond festival Grasnapolsky voor de vijfde keer plaats in en rondom voormalig zendstation Radio Kootwijk, midden op de Veluwe. Net als voorgaande jaren zette het volledig uitverkochte festival vooral in op ontdekken. Binnen het muzikale programma, maar zeker ook bij de kunstwerken en (boswachter)expedities werd de bezoeker steeds verleid om op ontdekking te gaan. Het thema van het weekend was Ver Weg / Dichtbij. Met dit thema zat de editie weer vol verhalen over deze plek midden in de natuur, en werd geknipoogd naar het feit dat het festival voor de laatste keer op Radio Kootwijk plaatsvond, en volgend jaar naar een nieuwe, nog onbekende locatie zal verhuizen.

Foto 1 en 2: Nathan Reinds; foto 3: Jelmer de Haas

Ver Weg / Dichtbij

‘Hallo Bandoeng, hoort u mij?’ Radio Kootwijk werd in 1929 geopend met deze woorden, en zorgde er sindsdien voor dat families via een radioverbinding tussen Nederland en Nederlands-Indië direct contact konden hebben met elkaar. Ver Weg, kon zo Dichtbij worden gehaald. Dit thema liep als een rode draad door het programma, de vormgeving en de aankleding van het festival. Zo konden bezoekers op de zondag luisteren naar Hallo Bandoeng, een exclusief project van de band bewilder, waarmee een eerbetoon werd gebracht aan de geschiedenis van het pand. Muziek, locatie en historie kwamen samen, het bijzondere optreden bezorgde bezoekers tranen in de ogen. Ook de expedities met de boswachters van Staatsbosbeheer sloten aan op het thema. Bezoekers kropen met vergrootglazen rond over de Veluwe en er werden wilde dieren en sterren gezocht vanaf het buitenbalkon.

Radio Kootwijk. Uit.

De zondag stond in het teken van gedag zeggen. Er werd op het podium in de Zenderzaal en op het binnenplein passend afscheid genomen van Radio Kootwijk als festivallocatie. Ook van boswachter Frank werd afscheid genomen. Deze speciale vriend van Grasnapolsky werd door presentator Tim den Besten uitgebreid bedankt met een cadeau vanuit de organisatie. Vervolgens verplaatsten vrijwel alle aanwezigen zich naar buiten, waar door Blauwe Uur een projectieshow op het hoofdgebouw was voorbereid. De bezoekers werden middels projecties meegenomen langs vijf jaar Grasnapolsky op Radio Kootwijk, waarna de show eindigde met “Tot #GRAS19. Radio Kootwijk. Uit.”

De toekomst van Grasnapolsky

Grasnapolsky en Staatsbosbeheer kijken trots terug op deze succesvolle laatste editie op Radio Kootwijk. De organisatie is ondertussen bezig met de zoektocht naar een nieuwe bijzondere en cultuurhistorische locatie om zich de komende jaren te huisvesten. Staatsbosbeheer helpt mee en kijkt of er nog andere mogelijkheden zijn op natuurrijke locaties waar het festival de ruimte heeft om verder te ontwikkelen en groeien. Publiek wordt bij de zoektocht betrokken en daarom zal het proces vanaf deze week online te volgen zijn op de website toekomst.grasnapolsky.nl. Het team zal regelmatig foto’s, video’s en blogs posten over locatiebezoeken en meer. Meer info over het festival vind je op http://www.grasnapolsky.nl/

Staatsbosbeheer wil dat zo veel mogelijk Nederlanders op zo veel mogelijk verschillende manieren de natuur in onze gebieden kunnen beleven. Dit doen we o.a. door onze terreinen beschikbaar te stellen voor evenementen. Lees meer over evenementen organiseren in natuurgebieden van Staatsbosbeheer.