Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

FSC Design Award 2018 in teken van Hollands hout


De FSC Design Award staat dit jaar in het teken van Hollands hout. Meubelmakers op Nederlandse MBO-scholen worden uitgedaagd om beukenhout een fris imago te geven. De winnaar mag onder professionele begeleiding aan de slag met een limited edition van zijn of haar ontwerp. Met de FSC Design Award 2018 willen FSC Nederland en Staatsbosbeheer leerlingen enthousiasmeren voor lokaal duurzaam hout, en beukenhout in het bijzonder.

Aftrap in Mastbos

De aftrap van de ontwerpwedstrijd vond plaats in het FSC-gecertificeerde Mastbos in Breda. Daar werden 80 leerlingen van MBO-meubelcolleges uit Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam rondgeleid door boswachters Floris Hoefakker en Mark Manders van Staatsbosbeheer. "Want meubelmakers mogen best wat vaker het bos in", vindt jurylid Annemieke op 't Hof van Staatsbosbeheer. “Deze groep werkt elke dag met hout, maar de verbinding met het bos is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Dat is jammer, want wie het hele plaatje ziet, doet inspiratie en inzichten op en maakt wellicht andere overwegingen.”

Hollands beukenhout

FSC Design Award richt zich dit jaar specifiek op Hollands beukenhout en Staatsbosbeheer levert dit beukenhout aan de scholen. Annemieke op ’t Hof: “De beuk groeit veel in ons land, maar we benutten dit hout nog niet in de volle breedte. Het is een harde, goed bewerkbare houtsoort, die ook prima bruikbaar is voor meubels en wanden."

Duurzaam design

Met de Design Award willen de organisaties ook een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van duurzaam design. Liesbeth Gort, directeur van FSC Nederland: “We zien dat de verduurzaming van materialen steeds belangrijker wordt in de meubelsector. Het mooie aan hout is: dat is al een duurzaam materiaal! De fabriek voor Hollands hout is namelijk gewoon het bos om de hoek. Met de FSC Design Award willen we hier op een frisse manier aandacht aan geven.”

Mother Nature

Aan de hand van het thema Mother Nature daagt de organisatie leerlingen uit om zich te laten inspireren door de natuur en alles wat zij ons biedt. Inschrijving is open voor MBO-leerlingen meubelmaken en aanverwante studies. In juli wordt de winnaar bekendgemaakt. De FSC Design Award is een project van FSC Nederland en is dit jaar in samenwerking met Staatsbosbeheer - Hollands hout, Intratuin, Binthout en Ontwerpstudio van Swam. Voor meer informatie en inschrijven: fsc.nl/designaward.