Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Wolf bezocht Nederland


Rond de kerstdagen 2017 heeft een wolf afkomstig uit Mecklenburg-Vorpommern ons land bezocht. Het dier verblijft momenteel weer in het buitenland. Dit weten we dankzij een Duits onderzoek waarbij het dier door middel van een halsbandzender gevolgd kon worden.

Zender

De provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Limburg en Noord-Brabant en zijn in december bezocht door de rondzwervende wolvin ‘Naya’. Bijzonder aan dit dier was dat het in het kader van een onderzoeksproject uit Mecklenburg-Vorpommern was voorzien van een zender. De Duitse onderzoeker heeft contact opgenomen met de provincies en was bereid om informatie over het dier achteraf te delen. Aangezien de wolf Nederland weer heeft verlaten beschikken de provincies niet over informatie over de actuele verblijfplaats.

DNA-onderzoek

Op aanwijzing van de Duitse onderzoeker heeft Wageningen Environmental Research (WEnR) achteraf een aantal locaties onderzocht waar deze wolf is geweest. Daaruit bleek dat er wilde prooidieren, zoals reeën en hazen, zijn gegeten. Uit analyse van de route is deze wolf met grote waarschijnlijkheid ook verantwoordelijk voor een aanval op  schapen in Overijssel en in Noord-Brabant. Er wordt DNA-onderzoek verricht om hierover definitief uitsluitsel te kunnen geven. Dit resultaat wordt binnen enkele weken verwacht. Schapenhouders worden door de provincie gecompenseerd voor kosten van dode of gewonde dieren als deze door een wolf zijn aangevallen.

Zenderinformatie achteraf

Zenderinformatie en kennis van de locatie is altijd achteraf. Op het moment dat de zenderinformatie vanuit Duitsland beschikbaar komt, soms na enige dagen, is de wolf al weer tientallen kilometers verder getrokken. Een waarschuwing voor een rondzwervende wolf is door deze vertraging niet zinvol.

Streng beschermd

Met de toenemende populatie wolven in Duitsland verwachten de Nederlandse provincies ook dit jaar dat één of meer rondzwervende jonge wolven ons land zullen bezoeken. Of dit ook zal leiden tot vestiging valt niet te voorspellen. Wolven kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan het natuurlijke evenwicht door hun invloed op populaties wilde hoefdieren en zijn –ondanks hun recente toename- nog steeds een bedreigde diersoort. Wolven zijn op grond van Europese wetgeving streng beschermd. 

Meer informatie