Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Grote grazers Munnikenland naar hoogwatervluchtplaats


Wegens het hoge water heeft Staatsbosbeheer 186 grote grazers in het natuurgebied Munnikenland, bij Slot Loevestein, naar een hoger gebied geleid. Het betrof 122 konikpaarden en 64 zogenoemde rode geuzen, een rundersoort. 

Gandelwaard

De dieren liepen tot maandagochtend 8 januari 10.15 uur nog te grazen in de Gandelwaard, het laatste droge deel van het natuurgebied, dat ligt tussen de Waal en de Afgedamde Maas. Maar ze konden daar niet langer blijven staan, want ze dreigden ingesloten te worden door het stijgende water. Boswachter Jeffrey Kortsmit: "Voor de natuur is het niet echt een probleem, die kan wel tegen een periode van hoog water. Maar de grazers staan graag droog, dus die hebben we verplaatst." 

Droge voeten en poten

Via een klein half uur durende trek in colonne zijn de grazers via de verharde Maaskade naar de Wakkere Dijk geleid. Deze operatie werd uitgevoerd door kuddebeheerder FREE Nature in samenwerking met vrijwilligers. Staatsbosbeheer had alle grazers bij elkaar gelokt door de dieren daar extra hooi te geven. Kortsmit: "De dieren hebben inmiddels lekker mals gras gevonden. En droge voeten, dat was het belangrijkste." Slot Loevestein was tijdelijk afgesloten wegens de beweging van de kudde.

Ruimte voor de rivier

Dat het natuurgebied bijna helemaal onderloopt, komt door het landelijke programma Ruimte voor de Rivier, dat in 2011 van start ging. Door diverse ingrepen zijn flinke overstromingsvlaktes gemaakt, zodat de rivieren bij hoogwater hun gang kunnen gaan. De extra brede Wakkere Dijk, met flauwe taluds, werd speciaal aangelegd als hoogwatervluchtplaats voor wie droge voeten of poten wil houden bij hoge waterstanden.

Geef de dieren rust, houd afstand

De grazers staan tijdelijk op de dijk. Hun leefgebied is nu heel klein. Rust is daarom erg belangrijk. Houd afstand, ook al staan de dieren achter een hek of prikkeldraad. Als de runderen en paarden gevoerd of geaaid worden, kunnen ze opdringerig worden naar mensen. Zodra het water gezakt is, gaan ze weer terug naar hun eigen leefgebied. Daar leven ze op natuurlijke wijze, op gepaste afstand van mensen. Dieren die opdringerig zijn, moeten verwijderd worden uit de kudde.