Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Uitwerking nieuwe aanpak particuliere houtkap


Begin dit jaar besloot Staatsbosbeheer dat particulieren niet langer speciaal aangewezen bomen in bossen mogen omzagen om het hout thuis te gebruiken. Het ging om in totaal zo’n 2.000 kleine contracten met een maximum van 15 m3 per contractant. De reden om met deze ‘contracten brandhout op stam’ te stoppen, was dat bij het zagen in korte tijd meerdere zware ongevallen waren gebeurd. Staatsbosbeheer heeft drie nieuwe manieren ontwikkeld waardoor voormalige contractanten nu tóch aan brandhout uit de buurt kunnen komen.

Veilig werken in het bos

Staatsbosbeheer stelt zich op het standpunt dat iedereen die in ons terrein werkt veilig moet werken. Of het nu eigen medewerkers, vrijwilligers, particulieren of werknemers van andere bedrijven zijn. Dit is ook een eis die gesteld wordt vanuit de FSC®-certificering. De voorgestelde maatregelen hebben tot doel het veilig werken in onze terreinen beter te waarborgen. 

Drie opties voor voormalige contractanten

Om de verbondenheid van de voormalige contractanten met hun bos te houden, heeft Staatsbosbeheer drie nieuwe manieren ontwikkeld waardoor ze tóch aan brandhout uit de buurt kunnen komen. De lokale boswachters bepalen per gebied welke opties mogelijk zijn. Lokaal kan voor een wat afwijkende invulling gekozen zijn. Alle klanten krijgen persoonlijk bericht.

  1. Staatsbosbeheer zaagt de bomen in het bos en zaagt de stam in stukken. De houtblokken worden vervolgens door de particulier langs de bosweg of op een centrale plek opgehaald. Bij deze optie zaagt de particulier dus niet zelf. Deze optie op een centrale plek is vergelijkbaar met de al bestaande zogenaamde ‘brandhoutdagen’.

  2. Staatsbosbeheer zaagt de bomen om en legt de stammen langs de bosweg of op een andere plek in het bos. De particulier mag vervolgens zélf de stam met een kettingzaag in handzame stukken zagen als hij of zij beschikt over het motorkettingzaag-certificaat of opleiding voor motorzaagonderhoud en korten van hout (vergelijkbaar met ECC1-nivo)

  3. Rechtspersonen (verenigingen, stichtingen of bedrijven) mogen zélf door Staatsbosbeheer aangewezen bomen omzagen en korten in het bos. De leden moeten dan beschikken over het motorkettingzaag-certificaat basisveltechnieken (vergelijkbaar met ECC2-nivo). In dit verband blijft het dus mogelijk om brandhout op stam te kopen.

Certificaat

ECC staat voor European Chainsaw Certificate en is van de European Forestry and Environmental Skills council (EFESC). Deze trainingen en examens worden aangeboden door meerdere organisaties.