Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Scoor voor wetenschap tijdens bodemdierendagen 4-8 oktober


De jaarlijkse Bodemdierendagen zijn van start gegaan! Deze dagen zijn speciaal in het leven geroepen om extra aandacht te geven aan de bodem. Daar leven namelijk een heleboel soorten, die ook in dorp en stad belangrijk werk doen. De bodem vruchtbaar maken bijvoorbeeld. Duik je eigen tuin in en geef door welke kleine ‘tuindieren’ jij hebt.

Waarnemingen melden

Bodemecoloog Gerard Korthals is een van de organisatoren van de Bodemdierendagen. Hij zegt het zo: “Geen leven zonder bodemdieren!” Maar gaat het eigenlijk wel goed met dat bodemleven vlak om ons heen? Samen kunnen we dat onderzoeken met citizen science: in onze achtertuinen, op schoolpleinen en zelfs op het groene dak of balkon! Waarnemingen kan iedereen melden op www.bodemdierendagen.nl. Daar kun je ook de zoekkaart met miljoenpoten, pissebedden en andere ‘bodemschatjes’ vinden. Plus zoektips, de resultaten tot nu toe en de top 3 van bodemdieren in Nederlandse tuinen. 

Organisatie

Dit jaar vindt de derde editie van de Bodemdierendagen plaats. Wat in het Internationale Jaar van de Bodem in 2015 als eerste initiatief begon, is uitgegroeid tot een gewaardeerd onderzoek. Met een klein budget, maar wel vele honderden enthousiaste mensen van alle leeftijden.Organisatoren van de Bodemdierendagen zijn het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en het Centrum voor Bodemecologie (Centre for Soil Ecology CSE) van het NIOO en Wageningen University. Ondersteuning komt van de Vrije Universiteit (Faculteit Aard- en Levenswetenschappen), het Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI), NL Greenlabel, YouWe, Puzzling Panda en IVN. De dagen zijn ook onderdeel van het Weekend van de Wetenschap