Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Lichtkunstwerk Pixi ontwaakt in Drentse bossen


In de bossen bij Buitencentrum Boomkroonpad is vandaag de Pixi ontwaakt. Gedeputeerde Henk Brink van Provincie Drenthe en gebiedsmanager Ans van Wijk van Staatsbosbeheer ontstaken samen de lantaarn die het lichtkunstwerk tot leven brengt. De Pixi is een digitaal organisme in de bossen bij Buitencentrum Boomkroonpad in Drouwen (Drenthe). Het kunstwerk is van oktober tot en met eind december twee avonden in de week toegankelijk voor het publiek.

Lichtkunstwerk

De Pixi is een kunstwerk van het kunstenaarscollectief WERC uit Groningen en werd mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Drenthe. Gedeputeerde Henk Brink: "Pixi is innovatief en verbindt natuur, cultuur en avontuur. Het is een prachtig voorbeeld van het beleven van de natuur in Drenthe en een mooie aanvulling op het aanbod in de vrijetijdseconomie. Zeker met de herfst- en kerstvakantie in het vooruitzicht”

Pixi

Als in de herfst de nachten langer worden, ontwaakt de Pixi. In het duister van de Drentse bossen maken ze contact met hun soortgenoten, en met de toeschouwer. Met kleine lichtpulsjes wijzen ze de weg. Bezoekers kunnen een ticket vooraf online boeken via www.staatsbosbeheer.nl/pixi

Duister en stil

De Pixi is een ervaring waar kunst, techniek en natuur samenkomen. Boswachter Martijn Harms: “De Pixi is een prachtig voorbeeld dat kunst, techniek en natuur goed samen gaan. Je loopt de route in kleine groepjes in het duister en in stilte. Een speciale lantaarn en de Pixies leiden de weg.”

Elk bezoek uniek

Het kunstwerk is geïnspireerd door bestaan de patronen in de natuur; de groepsintelligentie van een zwerm spreeuwen of vuurvliegjes. Hoe meer organismen aan de groep worden toegevoegd, hoe complexer de communicatie en samenwerking is. Daardoor is elk bezoek aan de Pixi een unieke ervaring.

Kunst in de natuur

Staatsbosbeheer en WERC zochten in een zorgvuldig proces naar een passende omgeving in Drenthe. Daarbij zijn (ook de kritische) biologen en natuurliefhebbers uitgenodigd voor advies. Een onafhankelijk bureau heeft een ecologische toets uitgevoerd. Staatsbosbeheer en WERC hebben goed gekeken naar de invloed van de Pixi op de omgeving. Hierop zijn variabelen zoals lichtintensiteit, kleur en plaatsing van het kunstwerk afgesteld.

Follow the Pixi from WERC on Vimeo.