Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Jonge oehoes in boswachterij Sint Anthonis


In boswachterij Sint Anthonis, in het oosten van Noord-Brabant, zijn de afgelopen maanden twee oehoe-jongen geboren en door hun ouders succesvol groot gebracht. Het nest lag op de grond bij de voet van een boom en werd in juni bij toeval door een vrijwilliger van Staatsbosbeheer ontdekt. Nooit eerder werden oehoes in deze omgeving gesignaleerd.

Zeldzame verschijning

De oehoe is de op een na grootste uil ter wereld. In Nederland is de vogel een zeldzame verschijning. Momenteel zijn er tussen de 20 en de 25 broedparen in Nederland.

Rust

Om de uilskuikens en de ouders rust te gunnen, heeft Staatsbosbeheer het broedsel de afgelopen maanden geheim gehouden. Ook de exacte locatie van het broedgeval wordt niet prijsgegeven om mogelijke verstoring in de toekomst te voorkomen.

Uitgevlogen

Nu de jongen uitgevlogen zijn, kan boswachter Wessel Pruissen er eindelijk vrijuit over praten: “Kennelijk zijn de bossen rondom Sint Anthonis een goede broedplaats voor de oehoe. Het is een enorm uitgestrekt gebied. De ouders hadden voldoende ruimte om te jagen en konden blijkbaar voldoende voedsel voor hun jongen vinden. Als de uilskuikens eenmaal zelfstandig zijn, jagen de ouders ze het territorium uit. Waarschijnlijk is dat hier nu ook gebeurd. Maar het is ook mogelijk dat ze gewoon nog in onze bossen zijn. Het zijn zeer schuwe dieren die je niet vaak te zien krijgt.’’

 

Bovenstaande foto en filmpje zijn gemaakt door boswachter Wessel Pruissen.