Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Veel vlinders in het Kuinderbos


Staatsbosbeheer en De Vlinderstichting organiseerden afgelopen weekend voor de tweede keer een grote vlindertelling in het Kuinderbos. De telling in de 'grootste wilde vlindertuin van Nederland' is bedoeld om de vlinderstand verder in kaart te brengen en om extra aandacht voor de vlinders te vragen. Er werden maar liefst 1660 vlinders van 21 verschillende soorten geteld. Bijzondere soorten waren daarbij 23 argusvlinders, deze zijn zeldzaam in Nederland. De top drie in het Kuinderbos ziet er nu als volgt uit: (1) bruin zandoogje met 278 stuks, (2) bont zandoogje met 193 stuks en (3) de dagpauwoog met 186 stuks. 

De tellers

Dankzij bijna 100 vrijwilligers was het mogelijk om deze omvangrijke telling uit te voeren in het Kuinderbos van Staatsbosbeheer. Nadat Kars Veling van de Vlinderstichting uitgelegd had waaraan je de vlindersoorten van het Kuinderbos kunt herkennen, gingen zij in groepjes op pad om verspreid over 30 telroutes in het hele Kuinderbos vlinders te tellen. Er waren zeer ervaren 'vlinderaars' bij, maar ook mensen die nog geen vlinderervaring hadden en het gewoon erg interessant vonden.

De grootste vlindertuin van Nederland

In het Kuinderbos wemelt het van de bijzondere vlinders en libellen. Boswachter Harco: "Dat komt onder andere door de vele vijvers en poelen in het gebied en door het type beheer dat we hier toepassen. Langs de paden maken we ruimte voor struiken en kruiden waar vlinders en libellen gek op zijn. Zo creëeren we dus een ideale biotoop voor deze soorten." Zelf ook op zoek naar vlinders of libellen? Kijk dan eens bij onze routes in het Kuinderbos.