Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

European Heathland Workshop 2017 in Nederland


Van zondag 20 augustus tot 25 augustus 2017 bezoeken 73 internationale wetenschappers, beleidsmedewerkers en beheerders van heide-ecosystemen uit 10 verschillende landen ons land. Zij volgen een heideconferentie die om het jaar in een  Europees land met een Atlantisch zeeklimaat wordt gehouden. Er wordt kennis uitgewisseld en natuurlijk zullen Nederlandse heidegebieden worden bezocht. Na de conferentie van 2015 in Polen is nu ons land aan de beurt. Landen die dit jaar een afvaardiging sturen zijn Spanje, Frankrijk, België, Nederland, Duitsland, Polen, Denemarken, Zweden, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Het thema van deze heideconferentie is ‘natuurherstel’. 

Herstelprogramma

Europees gezien vormt de Nederlandse heide een belangrijk onderdeel van het verspreidingsgebied van de Noord-Atlantische heide. Beheerders en onderzoekers zijn al tientallen jaren bezig met het beheer en het herstel van heidegebieden. In het herstelprogramma werken beheerders en onderzoekers nauw samen en ontwikkelen ze maatregelen die de achteruitgang van de heidegebieden moeten stoppen en waar mogelijk de kwaliteit weer verbeteren. 

Visgraadstructuur

Deze inspanning heeft geleid tot herstelmaatregelen die de kwaliteit van de heide verbeteren. Zo is op de Strabrechtse Heide het visgraadplagbeheer ontwikkeld. Bij deze vorm van plaggen in de vorm van een visgraadstructuur wordt economisch en ecologisch verantwoord geplagd. Hiermee worden veel overgangen tussen oude en jonge heide gemaakt. De ontstane variatie in structuur heeft een positief effect op veel insectensoorten die afhankelijk zijn van de heide. Na een eerder bezoek van een Deense delegatie heidebeheerders wordt deze plagmethode nu ook in Denemarken toegepast. 

Natte en vochtige heide

Voor de droge en natte heide zijn er verschillende aandachtspunten. In Nederland zijn een aantal effectieve maatregelen ontwikkeld voor het herstel van de natte heide (inclusief de vennen). De nadruk ligt op het herstel van de hydrologie in de natte heidegebieden. 

Droge heide

In de droge systemen zijn de discussies vooral gericht op mogelijke maatregelen die genomen kunnen worden om de verzuurde bodem te verbeteren. Het blijkt dat herstelmaatregelen in de droge heide effect hebben op de planten. Er ontstaat weer een mooie paarse heide, maar de bijzondere faunasoorten blijken zich nauwelijks te herstellen en laten zelfs een achteruitgang zien. 

De organiserende partijen van de European Heathland Workshop zijn: Stichting Bargerveen, Radboud Universiteit, B-WARE, Unie van Bosgroepen en Staatsbosbeheer. Sponsoren: Provincie Drenthe, Provincie Gelderland en de EHW.

Aanmelden veldbezoek

Journalisten zijn van harte welkom om een bezoek aan een van de verschillende succesvolle herstelprojecten bij te wonen van de heideconferentie. Mocht u interesse hebben, neem dan gerust contact op met Staatsbosbeheer, woordvoerder Joke Bijl via 06 – 1250 78 20 of j.bijl@Staatsbosbeheer.nl