Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Project Blues in the marshes feestelijk afgesloten


Tijdens de internationale waterconferentie werd het project Blues in the marshes succesvol afgesloten. In het LIFE+ Nature project Blues in the Marshes zetten Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, De Vlinderstichting, Waterschap Aa en Maas en de gemeente Heusden zich samen in om zeldzaam geworden blauwgraslanden te herstellen. Het doel was om het leefgebied van bedreigde dieren en planten te verbeteren en te vergroten, waaronder de vlindersoort het pimpernelblauwtje. 

Werkzaamheden succesvol

De samenwerkingspartners zijn trots op de behaalde resultaten en kijken terug op een succesvol project. O.a. door de aankoop van landbouwgronden die werden afgegraven en geënt met maaisel van de blauwgraslanden uit de Moerputten is reeds gebleken dat de werkzaamheden succesvol zijn geweest. De planten die thuishoren in deze graslanden kwamen binnen een jaar al op. Het wachten is nu op de vlinders.In 2018 volgt een rapportage.

LIFE Nature

Dit project is mede mogelijk gemaakt door financiering van de Europese Unie. Meer informatie over dit LIFE+ Nature project staat in het dossier Blues in the Marshes

Moerputten

Tijdens de conferentie op 6 en 7 juli 2017 waren er veel verschillende samenwerkingspartners aanwezig om het project af te sluiten. Er werden lezingen georganiseerd en er was een rondleiding op de nieuw ontwikkelde graslanden van Natuurmonumenten. De rondvliegende pimpernelblauwtjes in de Moerputten waren de kers op de taart. Theatergroep de Kwekerij gaf een buitenvoorstelling met aansluitend een lunch waar het fotoboek ‘natte natuur, droge voeten’ werd gepresenteerd. Dit boek is speciaal voor het Blues in the Marshes-project gemaakt en te bestellen via picturepublishers.nl voor € 22,50. 

Pimpernelblauwtje

Het bijzondere pimpernelblauwtje was de kapstok van het project. Deze bijzondere vlinder leeft alleen op de bloeiende pimpernel en is op dit moment alleen in de Moerputten te vinden.
De kwetsbare vlinder werd in 2015 door de makers van Holland, natuur in de Delta gefilmd. De unieke beelden van het ontpoppen gingen de hele wereld over. Onderstaande video werd gebruikt in het lespakket 'Delta in de klas' en geeft een inkijkje in het leven van de vlinder.