Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Proef met bloemenweides voor minder overlast eikenprocessierupsen


De laatste jaren hebben we in onze natuurgebieden steeds vaker overlast van de eikenprocessierups. Bij recreatievoorzieningen worden de rupsen daarom verwijderd. In Friesland zet Staatsbosbeheer deze zomer een nieuw middel in: bloemrijke randen.

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. De behaarde rupsen zijn in de maanden mei, juni en juli op eikenbomen aan te treffen. Deze rupsen gaan ‘s nachts in processie op zoek naar voedsel, het eikenblad. Na contact met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Speciaal bloemenmengsel

Dit voorjaar is in delen van de Spokeplas, Landgoed Oranjewoud en speelbos Sparjebird gestart met een proef waarbij geprobeerd wordt de overlast van de eikenprocessierups met bloemenweides terug te brengen. Samen met een zaadleverancier is een speciaal bloemenmengsel ontwikkeld met onder meer schermbloemige planten. Onderzoek wijst uit dat de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups vooral op dit type planten vliegen. Bijvoorbeeld sluipwespen, gaasvliegen, sommige soorten van het lieveheersbeestje, kevers en roofwantsen.

Ingezaaid

De drie locaties zijn in maart en april geplagd en ingezaaid. Door speciale bloemenweides aan te leggen vlakbij de belangrijkste vindplaatsen van de eikenprocessierups, hopen we bij te dragen aan een natuurlijke bestrijding van de rups. De aanleg van bloemenweides zorgt voor meer diversiteit in plantensoorten en begroeiingen. Want hoe meer biodiversiteit, hoe meer natuurlijke vijanden en hoe groter de kans op natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups. De proef wordt de komende tijd goed gevolgd.