Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Bijzondere planten na 60 jaar terug in Doodemanskisten


In Doodemanskisten, de duinplas nabij West-Terschelling, heeft Staatsbosbeheer een aantal bijzondere en zeldzame planten gevonden. Het gaat o.a. om teer guichelheil en pilvaren. Deze soorten waren bekend tot in de jaren 50 en zijn nu dus teruggekeerd. Het herstellen van de oude landschappelijke situatie en het verbeteren van de waterkwaliteit levert hiermee onverwacht snel goede resultaten op. 

Teer guichelheil en pilvaren

Teer guichelheil en pilvaren zijn beide soorten die maar op een paar plekken in Nederland voorkomen. Dat maakt de massale groei van teer guichelheil rondom de plas des te meer bijzonder. Dat de kans aanwezig was dat deze twee soorten zouden terugkeren was bekend, maar werd zeer klein geacht. Tot in de jaren vijftig kwamen ze nog voor in Doodemanskisten, dat toen ook nog een open duinplas was zonder bomen. Nadat de plas in die tijd is uitgebaggerd zijn beide planten stilletjes verdwenen. Na een eerste vondst van guichelheil werd door de boswachters reikhalzend uitgekeken naar een eerste vondst van pilvaren. Die kwam afgelopen week op een viertal plekken. De planten groeien in beide gevallen hoogstwaarschijnlijk uit oud zaad dat nog in de bodem aanwezig was. Elders op het eiland komt pilvaren nog voor in het van Hunenplak, waar in de jaren ‘50 plaggen uit Doodemanskisten zijn neergelegd. Teer guichelheil groeit ook nabij het Groene strand.

Nog meer bijzonders

Behalve bovengenoemde soorten zijn er nog meer bijzondere planten gevonden. Denk aan de draadgentiaan, ongelijkbladig fonteinkruid, strandduizendguldenkruid, dwergrus, stijve moerasweegbree en grote ratelaar. Het herstelproject van Doodemanskisten is daarmee in zowel landschappelijk en natuurlijk opzicht een succes. De verdere ontwikkeling van de plantengroei wordt door Staatsbosbeheer de komende tijd goed in de gaten gehouden, wie weet duiken nog meer ‘oude’ soorten op.