Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Marcel van Ool schrijft boek over landschappen van Mondriaan


Piet Mondriaan is de grondlegger van de abstracte kunst. Maar hij liet zich ook sterk inspireren door de natuur. Hij maakte een reeks schitterende beelden van het Nederlandse landschap. Marcel van Ool, adviseur landschap en cultuurhistorie bij Staatsbosbeheer, schreef er een boek over: 'Mondriaan. Uit de natuur.'

Natuur

Mondriaan werd in 1872 geboren in Amersfoort. Hij stierf in 1944 in New York, als een van de meest invloedrijke kunstenaars van de westerse wereld. Tijdens zijn leven werkte hij in Winterswijk, langs het Gein en de Amstel, in Domburg en Laren en hij trok naar Brabant, Twente en Arnhem. Ook toen hij de natuur en de zichtbare werkelijkheid niet meer afbeeldde, bleef hij zich vernieuwen.

Mondrianisering

Marcel van Ool voert de lezer mee langs de plekken waar de meester werkte. Hij zocht ook naar de invloed van Mondriaan op het nieuwe Nederland: na de Tweede Wereldoorlog werd zeventig procent van ons land heringericht. Een kleurrijke tocht met verrassende conclusies aan de hand van vele prachtige werken van de schilder. Critici hadden het over de 'Mondrianisering van het landschap'. De gedachte dat zijn abstracte werken invloed hadden op de inrichting van ons landschap. Maar wat betekent dat? En is dat terecht?
Het boek 'Mondriaan. Uit de natuur' schetst de enorme humor van de schilder, geeft inzicht in zijn spiritualiteit en is bovenal een uitnodiging om naar buiten te gaan en de plekken te bezoeken waar Mondriaan zich liet inspireren. Het boek is vanaf 3 juni 2017 voor € 24,99 verkrijgbaar in de boekhandel.

Interactieve kaart

Samen met het Gemeentemuseum in Den Haag maakte Staatsbosbeheer een interactieve kaart. Hierop is een selectie van plaatsen en werken te vinden, die in het boek van Marcel van Ool aan bod komen. Deze kaart is te vinden op de website mondriaan.nl

Gemeentemuseum

Het Gemeentemuseum in Den Haag staat dit jaar stil bij het leven en werk van Mondriaan en kunstbeweging De Stijl, die in 1917 werd opgericht. De publicatie van het boek van Marcel van Ool sluit aan bij de tentoonstelling 'De ontdekking van Mondriaan'. Deze toont voor het eerst de volledige collectie van de schilder - bestaande uit maar liefst 300 werken - en neemt bezoekers mee langs de verschillende steden waar Mondriaan werkte.

Interview

Beluister ook het interview met Marcel van Ool in de uitzending van Vroege Vogels van 28 mei 2017.