Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Grebbelinie Bezoekerscentrum geopend


Het Grebbelinie Bezoekerscentrum is officieel geopend door de heer Prof. mr. Van Vollenhoven. Met een druk op een knop onthulde hij het logo dat op de zijgevel van het nieuwe pand aan het Fort aan de Buursteeg. Samen met de Commissaris van de Koning  Willibrord van Beek, gedeputeerde Mariette Pennarts van de provincie Utrecht en divisie directeur Kees Lever van  Staatsbosbeheer kreeg hij als eerste een rondleiding door het nieuwe bezoekerscentrum.

Ontdek het verhaal van de Grebbelinie

Fort aan de Buursteeg maakt deel uit van de Grebbelinie, een verdedigingslinie die loopt van  Rhenen tot Spakenburg. In het bezoekerscentrum kunnen bezoekers op een (interactieve) manier kennismaken met de lange geschiedenis van de Grebbelinie. Meteen bij  binnenkomst wordt de bezoeker getrakteerd op een aansprekende introductiefilm. Deze geeft een prachtig overzicht van het ontstaan en het gebruik van de Grebbelinie tot nu met haar natuurbeleving en als historisch cultureel erfgoed. De expositie laat de bezoeker ontdekken dat er nog veel meer te zien en te beleven is langs de Grebbelinie. Cultuur, natuur én geschiedenis komen hier op unieke wijze samen, toegankelijk voor iedereen. 

Herontwikkeling Fort aan de Buursteeg 

De herontwikkeling van Fort aan de Buursteeg – een van de grootste en belangrijkste verdedigingswerken van de Grebbelinie -  startte tien jaar geleden. De provincie en alle betrokken partijen willen hiermee het overkoepelende verhaal van de Grebbelinie een nieuwe impuls geven en het gebied bij het fort voor een breed publiek toegankelijk maken. De bouw van het bezoekerscentrum startte in 2016. Het gebouw is stoer, robuust én duurzaam. In het gebouw is er een ontvangstruimte, museale expositie, restaurant en kantoorruimte. Buiten is er een parkeerterrein, groot terras en op het zuidelijk deel van het fortterrein is volop gelegenheid om te wandelen en te genieten van de ongerepte natuur.

Publieksdag

Vanaf 8 juli is het bezoekerscentrum geopend voor publiek. Op deze dag wordt er een publieksdag georganiseerd. Er zijn dan interessante activiteiten voor jong en oud. Je kunt bijvoorbeeld in de voetsporen treden van de soldaten die hier ruim twee eeuwen geleden ons land hebben verdedigd, workshops en demonstraties bijwonen, op excursie gaan of je laten verassen door de thematische menukaart en genieten van de speciale koffies gemaakt door barista’s. Meer informatie: grebbeliniebezoekerscentrum.nl

Intensieve samenwerking

De opening van het bezoekerscentrum is een bekroning van een jarenlange en intensieve samenwerking tussen de provincies Utrecht en Gelderland, Staatsbosbeheer, Waterschap Vallei en Veluwe, Gebiedscoörperatie O-gen, Regio Foodvalley en de omliggende gemeenten Renswoude, Veenendaal en Ede. Staatsbosbeheer is de eigenaar van het bezoekscentrum en de exploitatie is in handen van gebiedscoöperatie O-gen die in het gebouw een kantoor heeft. De horeca wordt verzorgd door Restaurant Grebbelounge.