Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Veel nakomelingen bij zeearenden


Dit jaar kropen in de nesten van de zeearenden in de Oostvaardersplassen, het Lauwersmeer en in de IJsselmonding in ieder nest 2 jonge zeearenden uit het ei. Het zeearendpaar in Spijk-Bremerberg heeft ten minste één kuiken. Ook het paar in de Dordtse Biesbosch heeft minstens één nakomeling. Misschien ook wel 2, maar dat is momenteel nog niet goed te zien. Het wachten is op het moment dat de jongen groot genoeg zijn om hun kop boven de rand van het enorme nest uit te steken.

Vandaag zijn 2 jonge zeearenden geringd in de Oostvaardersplassen. De jongen waren 3,7 en 4,5 kilo zwaar en een mannetje en vrouwtje. Bij de meeste roofvogels zijn vrouwtjes groter en zwaarder dan de mannetjes. De jongen waren in goede conditie en er lagen ook verschillende prooiresten op het nest, in ieder geval resten van een meerkoet, karper en grauwe gans. De zeearend heeft een gevarieerd menu.

Boswachtersblog

Boswachter Bertwin Bergman doet verslag van het ringen van de zeearenden in de Oostvaardersplassen. En ook boswachter Jaap Koosterhuis vertelt op zijn blog over de kuikens in het Lauwersmeer.

Zie ook: dossier zeearend