Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Opening Lage Vuchtpolder, natuur natuurparel bij Breda


De Lage Vuchtpolder in Breda-Noord is een Brabantse Natte Natuurparel; een van de meest waardevolle natte natuurgebieden van Brabant. In de afgelopen 16 jaar heeft het gebied een transformatie ondergaan. In het gebied ten Noorden van de Zwarte Dijk kwamen paden, bruggen en ommetjes. Natuur, waterhuishouding, cultuurhistorie en recreatie werden versterkt. Om te vieren dat het laatste onderdeel van die transformatie -het project Natte Natuurparel– nu klaar is, organiseert Staatsbosbeheer samen met projectpartners een feestelijke opening op zaterdag 13 mei 2017.

Excursie

Natuurboer Emiel Anssems geeft een excursie, waarin hij vertelt hoe hij onder andere met zijn brandrode runderen het gebied gaat beheren, in samenwerking met Staatsbosbeheer. Ook komen deelnemers meer te weten over het watersysteem en hoe de natuurlijke waterzuivering ‘Waterakkers’ in de stadswijk Hoge Vucht zorgt voor schoon water in het tegenoverliggende natuurgebied. Vertegenwoordigers van de gemeente Breda vertellen over de zogenaamde ‘redoutes’ die zijn aangelegd: verwijzingen naar de tachtigjarige oorlog en de aanwezigheid van de Spanjaarden in Breda.

Sluitstuk

De opening van de Natte Natuurparel vormt het sluitstuk van een jarenlange gebiedsontwikkeling die startte in 2000. Staatsbosbeheer, gemeente Breda, provincie Noord-Brabant, waterschap Brabantse Delta en Natuurboerderij Heining & Hoef werkten hierin samen. In 2016 is circa 80 hectare grond ingericht als nieuwe natuur en toegevoegd aan het Natuurnetwerk Brabant. Er kwam een verbinding tussen de uit 2013 stammende waterzuivering Waterakkers en het natuurgebied. Twee nieuwe redoutes maken de rijke geschiedenis zichtbaar en beleefbaar. 
Dankzij de medewerking van grondeigenaren en omwonenden kon het project voorspoedig worden uitgevoerd. De bijzondere planten en weidevogels in de Lage Vuchtpolder zijn nu verzekerd van een toekomst. Wandelaars en fietsers blijven welkom in het gebied.

Informatie

Bewoners en belangstellenden zijn van harte welkom bij de openingshandeling om 14:10 uur door vertegenwoordigers van gemeente Breda, provincie Noord-Brabant, waterschap Brabantse Delta en Natuurboerderij Heining & Hoef en Staatsbosbeheer officieel het project. Locatie: de Waterredoute aan de Zwarte Dijk in Breda. Bij slecht weer vindt dit programmaonderdeel plaats in de Parkhoeve. 

Om 14:45 uur start de excursie van natuurboer Emiel Anssems. Aanmelden voor de excursie is niet nodig. Startpunt: de Waterredoute aan de Zwarte Dijk in Breda (ter hoogte van de kruising Nieuwe Dijkje - Zwarte Dijk).

Meer informatie over natuurontwikkeling in de Lage Vuchtpolder is te vinden onder baronie-van-breda-lage-vuchtpolder.