Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Nationale parken in verandering


Tijdens het Festival of Change, een bijeenkomst in het kader van het programma Nationale Parken van Wereldklasse (NPW), heeft staatssecretaris Martijn van Dam bekend gemaakt dat het Uitvoeringsbureau Nationale Parken bij Staatsbosbeheer wordt ondergebracht. Het komend half jaar loopt het huidige programma af. De belangrijkste taak is het opstellen van een standaard; een set criteria die bestaat uit waarden vanuit natuur en landschap, beleven, governance en financiering. Het uitvoeringsbureau zal met dit gedachtegoed verder gaan om de positie van de nationale parken in Nederland te versterken.

Wereldklasse

Eind 2014 zijn door de Tweede Kamer een amendement en een motie aanvaard, die als strekking hadden om samen met belanghebbenden van nationale parken een sterk merk te maken, een nieuwe standaard te ontwikkelen en daarvoor geld op de EZ-begroting vrij te maken. Op 1 maart 2015 werd het programma ‘Naar Nationale Parken van Wereldklasse’ (NPW) gestart. Het programma loopt tot 31 december 2017. Op 17 maart 2016 hebben 15 partijen met elkaar de Nationale Parken Deal getekend. Hierin hebben zij afgesproken om gezamenlijk de kwaliteiten van nationale parken in Nederland te verhogen, de betrokkenheid van de samenleving bij de natuur te versterken en een sterkere merk- en marktpositie van nationale parken in Nederland te bereiken.

Uitvoeringsbureau

De 15 partners van het Programma NPW hebben aangegeven een voortgezette inspanning van het programma vanaf 1 januari 2018 zinvol te vinden. Omdat het programma nu meer in de uitvoeringsfase belandt, is aan Staatsbosbeheer gevraagd deze rol in opdracht en onder verantwoordelijkheid van de staatssecretaris van Economische Zaken te vervullen. Dat betekent dat Staatsbosbeheer in 2017 een uitvoeringsbureau zal opzetten dat de realisatie van de doelen van het programma NPW structureel oppakt.

Kenmerkend natuurlijk erfgoed

Als het aan Staatsbosbeheer ligt, dan gelden nationale parken over niet al te lange tijd als kenmerkend natuurlijk erfgoed van Nederland. De nationale parken zijn dan onze topnatuurgebieden, de Rembrandts van de Nederlandse natuur. Die moet je gezien hebben, als Nederlander en als toerist. Het label 'nationaal park' is wereldwijd bekend en wordt nadrukkelijk gebruikt als instrument voor de gebiedspromotie. Vanuit toeristisch oogpunt zijn ze van nationaal belang. Het zijn gebieden waar we een deel van onze identiteit aan ontlenen. Nationale parken zijn meer dan alleen robuuste natuur. Ze maken Nederland aantrekkelijk om in te leven en te werken en dragen bij aan de economische vitaliteit van het land.

Meer informatie over de nationale parken vind je op www.nationaleparkenwereldklasse.nl