Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Limburgse natuurgebieden 5x meer bezocht dan Efteling


In 2016 zijn in totaal 24 miljoen bezoeken gebracht aan Limburgs 35 populairste natuurgebieden. Zo blijkt uit een grootschalig onderzoek van NBTC-NIPO Research in opdracht van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Limburgs Landschap. Het aantal van 24 miljoen bezoeken is het 5-voudige van de Efteling, Nederlands populairste dagattractie. Het aantal van 24 miljoen staat ook gelijk aan het totaal van de 13 populairste dagattracties waaronder het Rijksmuseum, Duinrell, de Keukenhof, Blijdorp en het Anne Frank Huis.

Uit eigen provincie

Het is voor het eerst dat in Limburg een recreatieonderzoek op deze schaal is uitgevoerd. Per gebied zijn het motief, de herkomst, de waardering en de bestedingen van de bezoekers in kaart gebracht. Ruim 2/3 van de bezoeken komt uit de eigen provincie en de waardering voor alle gebieden is hoog, variërend tussen 7,4 en 8,3. Gemiddeld besteden de bezoekers van de Limburgse natuurterreinen 8,40 euro per bezoek ín de natuurgebieden, oftewel jaarlijks met zijn allen samen 200 miljoen euro. De totale besteding van de bezoekers aan de Limburgse natuurgebieden is nog veel hoger. Het onderzochte bedrag is namelijk exclusief bestedingen buiten de natuurterreinen zoals hotelovernachtingen, overnachtingen in bungalowparken en de omzet van bezoekers uit het buitenland.

Miljoenenpubliek

Zuid-Limburg – de Vijlenerbossen, het Gulp- en Geuldal en Gerendal, Geleenbeekdal, de Brunssummerheide en de Sint-Pietersberg –  is zoals verwacht het meest populair bij de wandelaars en fietsers. Het onderzoek bevestigt echter ook dat de rest van de provincie zeer in trek is. Gebieden als Mookerheide en Maasduinen in Noord-Limburg, en Leudal en Maasplassen in Midden-Limburg trekken ook een miljoenenpubliek. Meer informatie over de natuurgebieden in Limburg

Maatschappelijk belang

Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Limburgs Landschap beschouwen de uitkomsten als bevestiging van de populariteit van de Limburgse natuur en als blijk van waardering voor het beheer van deze gebieden en de voorzieningen voor wandelaars en fietsers.
Het belang van de populariteit van de natuurgebieden is groot volgens de terreinbeheerders. “Een bron van werkgelegenheid, een basis voor voldoende beweging, en een fundament voor de leefbaarheid in de dorpen”, stelden de drie organisaties bij de aanbieding van het onderzoek aan de Gedeputeerden Mackus en Geurts. De grote uitdaging voor Limburg blijft de financiering van de aanleg en het beheer en onderhoud van de natuur en recreatieve voorzieningen.

Meer informatie

Bekijk ook de overzichtsslide van de bezoeken en bestedingen uit het onderzoek, en het volledige onderzoeksrapport.