Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

De Wilde Stad in de klas


Deze week is de 1e les gelanceerd van De Wilde Stad in de klas, een gratis online lespakket voor het basisonderwijs. Dit lespakket hoort bij de bioscoopfilm De Wilde Stad, die op 13 november 2017 in premiere gaat. Het is de 3e Nederlandse natuurfilm van de makers van de succesvolle bioscoopfilm De Nieuwe Wildernis.

Natuur in de stad

De bioscoopfilm De Wilde Stad schetst een beeld van de stad vanuit een totaal nieuw perspectief: dat van de vaak door de mens onopgemerkte inwoners, de vele wilde dieren en planten die de stad bevolken. Bergketens van glas en beton, industriële savannes, kilometers rioolbuizen. Voor een groot aantal wilde dieren, bomen en planten zijn onze straten, tunnels, waterwegen en gebouwen van baksteen net zo geschikt en aantrekkelijke om in te leven als een oerbos of nieuwe wildernis.

In de klas

Een online platform met clips, actuele informatie, een interactieve kaart en bijbehorende werkbladen vormt de spil van De Wilde Stad in de klas. Het hoofdkarakter van de film, de kat Abatutu, neemt de leerlingen mee op een verkenningstocht naar de diepe en vaak humoristische band tussen mens en dier. Via werkbladen ontdekken de leerlingen een ongeziene kant van de natuur in de stad. Ze leren hoe dieren en planten zich aanpassen aan de stad en welke ‘exoten’ hier een thuis hebben gevonden. De leerlingen breiden zo hun kennis uit over de enorme biodiversiteit van planten en dieren in de stad. Daarnaast worden ze uitgedaagd om na te denken en te debatteren over de interactie en confrontatie tussen mens en dier in de stad. Ambassadeur Andre Kuipers stelt bij iedere les een ‘filosofische' vraag over de natuur in de stad. 

Samenwerking

Het lesmateriaal is ontwikkeld door NatuurWijs in samenwerking met EMS FILMS en een redactie bestaande uit de Dierenbescherming, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming, ANMEC, IVN en Gemeente Amsterdam. Het lesmateriaal is voor alle gebruikers geheel gratis. De totstandkoming is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Triodos Foundation, Fonds NME en de Provincie Noord–Holland.

Meer informatie