Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Ondernemer helpt weidevogels in Waterland


Door actieve steun van ondernemer Ferdinand ter Heide uit Amsterdam krijgt de weidevogel meer ruimte in Waterland (Noord-Holland). Het gaat slecht met weidevogels in ons land. Sinds 1960 is 60 tot 70 procent van de weidevogels verdwenen en dreigt het erg stil te worden in de Nederlandse weidevogelgebieden.

Liefde voor het landschap

Ferdinand ter Heide zag dat ook tijdens zijn lange fietstochten door de polder. De liefde voor het oer-Hollandse landschap, en de daarbij horende vogelsoorten, brachten hem op het idee om wat te gaan doen.

Aaneengesloten weidevogelgebied

Via bemiddeling van het Buitenfonds heeft Ter Heide een stuk grond van 16 hectare gekocht, aangrenzend aan grond dat al in beheer is bij Staatsbosbeheer. Dit stuk heeft hij aan Staatsbosbeheer in erfpacht gegeven. In Waterland, onder de rook van Amsterdam, bestaat nu een aaneengesloten weidevogelgebied van meer dan 100 hectare. In weidevogelgebieden die Staatsbosbeheer beheert is gebleken dat met zorgvuldig beheer de weidevogelpopulatie stabiel kan blijven, en soms wel kan toenemen.

Het ontbrekende puzzelstukje

Boswachter Jamie Jenner legt uit: ‘Deze uitbreiding lijkt misschien op papier niet zo groot maar het is van groot belang. In Waterland heeft Staatsbosbeheer ruim 600 hectare grond in eigendom. Deze 16 hectare landbouwgrond was het ontbrekende puzzelstukje tussen twee grote stukken natuurgebied. Het is prachtig dat we nu een aaneengesloten gebied voor de weidevogels hebben.’ Dit jaar worden maatregelen genomen om het waterpeil te verhogen zodat weidevogels het gebied volgend jaar aantreffen zoals zij het graag hebben: niet te droog en vol met kruiden.

Zie ook dit item van 'Een vandaag' waar boswachter Jenny van Leeuwen uitlegt wat weidevogels nodig hebben.