Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Beleef de windmolen van de toekomst bij Buitencentra van Staatsbosbeheer


Als het aan het bedrijf Ampyx Power ligt, is de windmolen van de toekomst een vliegtuig dat vastzit aan een kabel en wind omzet in elektriciteit. Staatsbosbeheer is enthousiast over dit innovatieve idee en ondersteunt het bedrijf bij de uitrol van haar plannen. Tijdens twee speciale informatiebijeenkomsten op bijzondere locaties van Staatsbosbeheer vertelt Ampyx Power hoe ook particulieren via crowdfunding kunnen bijdragen aan deze ontwikkeling.

Bijeenkomst

De bijeenkomsten zijn van 11 u – 12.30u uur in de Buitencentra van Staatsbosbeheer in  Almere (18 april) en Schoorl (3 mei). Op 21 april is er  een bijeenkomst in de werkplaats van Ampyx Power  in Den Haag. Tijdens de bijeenkomsten wordt besproken wat Airborne Wind Energy (AWE) is, hoe Ampyx Power is ontstaan, hoe de technologie werkt en wat de toekomstplannen zijn. Ook kan het prototype dat nu gebouwd wordt met een 'Augmented Reality' bril worden bekeken en wordt ingegaan op crowdfunding als innovatieve financieringsoptie voor duurzame energieprojecten.

Rol

Staatsbosbeheer werkt al vanaf het begin samen met Ampyx Power. Immers, de veel kleinere systemen hebben voordelen voor de natuur in vergelijking met grote windmolens. In eerste instantie hebben we samen in onze gebieden gezocht waar het systeem getest zou kunnen worden. Ook hebben we geholpen bij het opstellen van een onderzoeksprotocol voor het meten van de effecten op de natuur. Als over een paar jaar het systeem uitontwikkeld is, gaan we opnieuw zoeken, maar dan naar productielocaties.

Hoe werkt het? 

Het vliegtuig zit vast aan een kabel die verbonden is aan een generator op de grond. In een opgaande beweging, wanneer het toestel wordt voortgestuwd door de wind, drijft de kabel een generator aan. Om de trekkracht te vergroten vliegt het vliegtuig in een 8-vormig patroon naar een hoogte tot maximaal 450 meter. Als de kabel helemaal is uitgetrokken maakt het toestel automatisch een duikvlucht richting het grondstation en wordt de kabel weer opgerold. Vervolgens vliegt het toestel weer omhoog en herhaalt het proces zich. Met het huidige prototype met een spanwijdte van 5,5 meter wordt al 50 kilowatt groene stroom opgewekt. Voor de bouw en de testfase van haar laatste prototype is Ampyx Power gestart met een crowdfunding campagne, die oa. zal worden toegelicht op de informatiebijeenkomsten. Het doel van het bedrijf is om in 2020 een product klaar te hebben  waarmee voldoende stroom kan worden opgewekt voor zo’n 2.000 huishoudens. 

Wubbo Ockels

Voormalig universitair docent lucht- en ruimtevaarttechniek Richard Ruiterkamp is de oprichter van Ampyx Power. Hij kwam in aanraking met het idee toen hij tien jaar geleden met Wubbo Ockels samenwerkte aan Airborne Wind Energy aan de TU Delft. De Nederlandse astronaut bedacht in die tijd de laddermolen, een constructie van vliegers die trekkracht uitoefenen op een kabel. De oprichter van Ampyx leidde het onderzoeksprogramma naar AWE en verving de vlieger door een vaste vleugel omdat hiermee efficiënter dus goedkoper elektriciteit kan worden opgewekt.
 
Lees meer in het dossier windenergie.