Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Zeldzame zwartkoprietzanger gezien in de Biesbosch


In de Biesbosch is de zeer zeldzame zwartkoprietzanger waargenomen. Het is pas de tweede keer dat deze dwaalgast in Nederland opduikt. De vogel werd ontdekt in een rietkraag langs een wandelpad nabij Polder Maltha. Boswachter Thomas van der Es: ‘Maandag heb ik, met een aantal andere vogelliefhebbers, de vogel ook echt gezien!’

Zwartkoprietzanger

Het vogeltje van 13 cm is relatief klein maar valt o.a. op door z’n zwarte kruin en blonde wenkbrauwstrepen. De zang van de vogel lijkt op een combinatie van de zang van de kleine karekiet en de rietzanger, en doet denken aan de zang van een nachtegaal. Zwartkoprietzangers broeden onder andere in Oostenrijk en Hongarije. Ze overwinteren rondom de Middellandse Zee.

Weinig concurrentie

Zondag waren tientallen vogelaars naar de Biesbosch gekomen om te luisteren naar het vogelgezang. Het moeras in de delta van de Biesbosch is doorgaans zo rijk aan moerasvogels dat het vogeltje, als hij een paar later was gekomen, waarschijnlijk onopgemerkt zou zijn gebleven. ‘Het diertje heeft nu nog weinig concurrentie van andere rietzangers', zegt boswachter Thomas van der Es. 'Over twee weken stikt het van de moerasvogels als de blauwborst en de kleine karekiet. Maar nu hoorden we zijn gezang.’ De eerste zwartkoprietzanger in Nederland werd vorig jaar gespot in de Ooijpolder bij Nijmegen.

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten