Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Uitbreiding IJsselsteinse bos afgerond


De uitbreiding van het IJsselsteinse bos met 24 hectare en 50.000 bomen is klaar. Hiermee is de omvang van dit bos verdubbeld. Dankzij de parkachtige setting is het IJsselsteinse bos gevarieerd en aantrekkelijk. Nu de lente is gestart een mooi moment om iedereen welkom te heten in het IJsselsteinse bos. 

Een jaar geleden hebben kinderen van Basisschool de Pijler samen met bestuurders een start gemaakt met het planten van de eerste 100 bomen. Daarna heeft de aannemer de overige bomen geplant. Door de aanhoudend slechte weersomstandigheden in het voorjaar van 2016 is een deel van de laan- en fruitbomen niet aangeslagen. Deze bomen zijn vervangen. De laanbomen die wel goed groeien worden binnenkort nog een keer gesnoeid.  

Jong bos met parkachtige setting

Het nieuwe gedeelte van het bos heeft een parkachtige setting met onder meer sierlijke bomenlanen, bos, een uitkijkheuvel en een vlonderpad over een afgegraven waterpartij. Er zijn verschillende wandelpaden aangelegd en die zijn verbonden met het oude bos. Er is veel speelruimte voor kinderen en een plukboomgaard waar bezoekers in de toekomst gebruik van kunnen maken. Om het bos ook voor vogels aantrekkelijk te maken zijn besdragende struiken geplant. Het is natuurlijk nog een jong bos dat moet groeien. Maar ook nu zijn er volop mogelijkheden om er heerlijk te wandelen, ontspannen, spelen en genieten van de natuur dichtbij stedelijk gebied. Voor honden is in het nieuwe deel een aanlijnplicht.   

Samenwerking

Voor de inrichting van het IJsselsteinse bos hebben de provincie Utrecht, gemeente IJsselstein en Staatsbosbeheer de handen ineengeslagen. De provincie Utrecht heeft de aanleg gefinancierd en draagt het eigendom en beheer van dit nieuwe deel van het bos binnenkort over aan Staatsbosbeheer. De uitbreiding van het IJsselsteinse Bos maakt deel uit van het programma "Recreatie om de Stad"om het Hollandse IJsselgebied te ontwikkelen tot een aantrekkelijk, gevarieerd en toegankelijk recreatiegebied voor de inwoners van IJsselstein en de regio.