Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Nieuwe uitkijktoren Kootwijk gebouwd met militaire precisie


Gisteren schroefden genisten van de Koninklijke Landmacht de laatste onderdelen in elkaar van de nieuwe uitkijktoren aan de rand van het Kootwijkerzand. Vanaf vandaag is de toren op de grootste zandverstuiving van West-Europa vrij toegankelijk voor publiek. De uitkijktoren bestaat uit ruim 3100 onderdelen en bij de bouw zijn 1335 bouten en moeren gebruikt. Bijzonder was de bijdrage van Defensie. De genisten uit Wezep, ook wel ‘de bouwvakkers van Defensie’ genoemd, richten zich primair op taken die te maken hebben met vrede en veiligheid waar ook ter wereld. Zo bouwen ze compounds in uitzendgebieden, voor de mannen was dit een perfect trainingsmoment.

Roestbruin

De 12 meter hoge toren is gemaakt van weervast staal, weegt 17.000 kilo en zal snel een roestbruin uiterlijk krijgen. Loenhorst Metaal uit Barneveld produceerde de uitkijktoren. Het bedrijf wordt geleid door twee mensen uit de streek. Als kleine jongens speelden zij al in de zandverstuiving. De stalen toren vervangt een 8 meter hoge houten exemplaar uit 1999, dat in verband met houtrot gesloopt moest worden.

Buitenfonds    

De komst van de uitkijktoren is mede mogelijk gemaakt dankzij een succesvolle crowdfundingsactie van het Buitenfonds die 17.000 euro opbracht. Via het Buitenfonds kunnen particulieren en bedrijven bijdragen aan projecten van Staatsbosbeheer waarvoor geen reguliere financiering beschikbaar is. Daar zijn verschillende vormen voor mogelijk. Zo bestudeert het Buitenfonds de introductie van een systeem van vouchers; een wens van de politiek.

Regionale en lokale hulp

De gemeente Barneveld, Provincie Gelderland, Fonds 1845, Veluwefonds, Van der Valk De Cantharel en S.O.S Events leverden ook financiële bijdragen. Het werk van Defensie werd belangeloos ondersteund met twee hoogwerkers van Machine Verhuur Barneveld. Zonder al deze steun had Staatsbosbeheer dit project niet kunnen realiseren. In totaal kost de toren zo’n 90.000 euro.