Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Staatsbosbeheer stopt met particuliere bomenkap


Na uitgebreid onderzoek naar aanleiding van enkele recente ongevallen heeft Staatsbosbeheer besloten om in al zijn gebieden de brandhoutoogst op stam voor particuliere houtzagers te beëindigen. Het gaat om kleine contracten met een maximum van 15 m3 per contractant, waarbij de particulier door Staatsbosbeheer aangewezen bomen zelf omzaagt om het hout thuis te gebruiken. Het zagen was in januari al opgeschort na een dodelijk ongeval in Drenthe.

Veiligheid en professionaliteit

In totaal zijn er in heel Nederland zo’n 2000 klanten die bij Staatsbosbeheer een dergelijk contract hebben. Ze worden persoonlijk geïnformeerd. We realiseren ons dat dit besluit voor de vele, vaak trouwe klanten vervelend is. Maar omdat veiligheid en professionaliteit in onze gebieden de hoogste prioriteit hebben, konden we niet anders dan dit besluit nemen. 

Contracten

De huidige contracten lopen tot 15 maart, het begin van het broedseizoen. Klanten krijgen het bedrag van het eventueel nog niet geoogste hout op hun rekening terug gestort. In sommige gebieden bestaat de mogelijkheid dat de boswachter zelf het resterende hout velt en kort, waarna de klant het zonder extra bijkomende kosten af kan komen halen. 

Voortgang

De komende maanden onderzoekt Staatsbosbeheer hoe in de toekomst om te gaan met de verkoop van brandhout aan particulieren. Vast staat al wel dat het vellen van bomen door particulieren niet meer zal worden toegestaan. Staatsbosbeheer zal dus geen brandhout op stam meer verkopen aan particulieren. In plaats daarvan wordt de mogelijkheid onderzocht brandhout als geveld langhout aan de bosweg aan te bieden. Dit hout mag dan onder voorwaarden door de klant zelf aan de bosweg worden gekort. Hij of zij dient dan wel aan nog nader te bepalen opleidingseisen te voldoen. Ook de optie om met een contract geveld en gekort hout (twee meter stukken) zelf af te halen, wordt in het onderzoek meegenomen.