Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Grasnapolsky 2017: Gras blijft groeien, ook als het sneeuwt


Afgelopen weekend vond Festival Grasnapolsky voor de vierde keer plaats in- en rondom het ikonische zendgebouw Radio Kootwijk van Staatsbosbeheer, midden op de Veluwe. Het werd met recht een winterfestival, dat een mooi wit randje kreeg. Voor het eerst waren dit jaar alle bungalows op Landal Rabbit Hill, de passe-partouts en zaterdagtickets uitverkocht. Naast het ontdekken van veel artiesten die nog niet op de grote radar staan, werd het publiek uitgedaagd om samen met boswachters en kunstenaars nieuwe plekken en verhalen rondom het gebouw te ontdekken. Zo werd deze vierde editie van Grasnapolsky wederom een echte totaalbeleving met muziek, cultuur en natuur.

‘Off the grid’ met boswachter Frank

In het randprogramma speelde het festival dit jaar in op het thema Off The Grid. Zo konden bezoekers samen met boswachter Frank verder de Veluwse rimboe in, op safari. Net als vorig jaar waren deze safari’s bijzonder populair en zaten ze binnen mum van tijd vol. Ook de bezoekkaartjes voor de bunker waren snel uitverkocht. In dit voormalige radionoodstation konden bezoekers luisteren naar verhalen bij Jan’s Bunker Bar. Een heel  bijzondere stamgast (tevens vrijwilliger bij Staatsbosbeheer) Coby vertelde hier  als een van de oudste dorpsbewoners haar verhaal over de bunker en Radio Kootwijk.

Maar de echte ster van het festival is en blijft het hoofdgebouw. Zeker ’s avonds, toen het gebouw straalde dankzij de lichtprojecties van het Blauwe Uur. De weerkaatsing op de sneeuwvlokken maakte het plaatje nog magischer, zoals ook te zien is op de vele foto's die er afgelopen weekend op social media gedeeld zijn door de bezoekers (hashtag #Gras17).

Festival in de natuur

Grasnapolsky is een van de festivals die Staatsbosbeheer ‘host’ op haar terreinen. Staatsbosbeheer geeft ruimte voor festivals in de natuur en culturele parels, maar wel onder strenge voorwaarden. Zo zijn er duidelijke grenzen aan de mogelijkheden en zijn verschillende locaties uitgesloten voor grotere bijeenkomsten. Daarnaast zijn er geen festivals in het broedseizoen. In de voorbereiding van Grasnapolsky is er continu afstemming tussen boswachters en de festivalorganisatie over wat wel en niet kan. En ook tijdens het festival zelf lopen boswachters rond om geluid- en lichtcontroles uit te voeren.

Grasnapolsky 2017 is meer dan geslaagd en Staatsbosbeheer kijkt samen met de organisatie en Landal Rabbit Hill terug op een bijzondere editie.

Foto 1 en 2: Nathan Reinds; Foto 3 (bunker): Timo Pisart