Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Baanbrekende technologie haalt suikers uit houtsnippers voor chemie


Vijf grote ondernemingen werken samen aan het proces van omzetting van biomassa naar hernieuwbare grondstoffen zoals suikers en lignine en hebben hiertoe een principe overeenkomst getekend in februari 2017. Avantium, een toonaangevend duurzaam chemisch technologiebedrijf, werkt samen met AkzoNobel, Chemport Europe, RWE en Staatsbosbeheer. Er wordt door Avantium een bioraffinaderij ontwikkeld op basis van Avantium’s Zambezi-technologie. Staatsbosbeheer wordt toeleverancier van biomassa voor deze bioraffinaderij via Energiehout B.V. (Staatsbosbeheer is 100% aandeelhouder). Energiehout B.V. coördineert de levering van de benodigde biomassa voor deze bioraffinaderij.

Zambezi-proces

In Delfzijl zal gebruik worden gemaakt van nieuwe, baanbrekende technologie die is ontwikkeld door Avantium. Via het zogenaamde Zambezi-proces worden houtsnippers en grassen met behulp van zoutzuur op een kosteneffectieve wijze omgezet in zuivere suikers (glucose) en lignine. Baanbrekend is het feit dat die omzetting al bij kamertemperatuur plaatsvindt. De glucose is bij uitstek geschikt voor de productie van groene chemicaliën en materialen voor de chemische industrie van de toekomst. De zeer energierijke lignine is een prima hernieuwbare brandstof.

Houtsnippers

Staatsbosbeheer levert de houtsnippers, de belangrijkste grondstof voor de nieuwe fabriek. De snippers komen vrij uit het reguliere duurzame beheer van bos, natuur en landschap. AkzoNobel draagt zorg voor de benodigde infrastructuur, zoutzuur, nutsvoorzieningen en expertise. RWE zal de  grondstoffen voor het Zambezi proces leveren en het bio-residu uit lignine voor de opwekking van duurzame energie inzetten. Het recent opgerichte Chemport Europe ondersteunt initiatieven ter versterking van Noord-Nederland. Verdere partnerschappen en samenwerkingsverbanden zijn in ontwikkeling.

Lees meer in het Dossier Biomassa