Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Groene snelweg voor boomkikker


Het moet een 11 kilometer lange groene snelweg worden voor de boomkikker in Brabant. Donderdag 17 november werd daarvoor een samenwerkingsovereenkomst ondertekend door o.a. Staatsbosbeheer en verschillende lokale partijen, waaronder Waterschap Brabantse Delta en de Gemeente Breda. Met de ondertekening begint men aan een ecologische verbindingszone (EVZ) tussen de Molenschotse Heide en Chaam, waardoor het zeldzame 4 centimeter grote diertje en andere dieren en planten zich kunnen verplaatsen tussen natuurgebiedjes. Naar verwachting start eind 2017 de uitvoering.

Groene boomkikker

De groene boomkikker was in de jaren 80 zo goed als uitgestorven in Brabant. Tot verbazing van natuurverenigingen werd één van in totaal 3 overgebleven populaties ontdekt op de Molenschotse Heide, op het terrein van Vliegbasis Gilze-Rijen. De EVZ is een natuurlijk ingerichte zone van 25 á 30 meter breed. De EVZ wordt aangelegd vanaf de vliegbasis Gilze en Rijen, en loopt via terrein van Staatsbosbeheer en gronden bij en van golfclub Toxandria, over grondgebied van de gemeente Breda naar de gemeente Alphen-Chaam. Hier sluit hij aan op de Chaamse Bossen. De totale lengte van deze EVZ is ruim 11 km. 

Groene gordel 

Via deze verbindingszone kunnen planten en dieren zich van het ene naar het andere natuurgebied verplaatsen. De verwachting is dat in het kielzog van de groene boomkikker ook andere amfibieën als kikker, pad en salamander verschijnen, hagedissen, maar ook muizen en bunzing. En gehoopt wordt op een das of vos. Daarnaast biedt deze ‘groene gordel’ ook recreatieve mogelijkheden. De route is geschikt voor een wandeling, of een picknick. Gedacht wordt om er een paar picknicktafels en bankjes te plaatsen.

 

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten