Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Natuurgebied Driestruik afgesloten vanwege amfibieënvirus


Afgelopen vrijdag is opnieuw een deel van Driestruik, een natuurgebied bij Nationaal Park De Meinweg, voor publiek afgesloten. Aanleiding is de uitbraak van het besmettelijke Ranavirus. De ziekte veroorzaakt sterfte onder kikkers, padden en salamanders wanneer het water besmet raakt.

RANA virus

Natuurgebied Driestruik ligt tussen Roermond en Herkenbosch dichtbij Nationaal Park De Meinweg. Er zijn tien poelen waar veel soorten amfibieën leven. In drie van de poelen is opnieuw besmetting met het Ranavirus vastgesteld. RANA kan zich verspreiden via watercontact van mensen of huisdieren, maar ook via besmet water of bodemdeeltjes. Het virus is niet gevaarlijk voor mensen en huisdieren zelf.

Eerder getroffen

In de zomer van 2014 werd Driestruik ook getroffen door besmetting met het Ranavirus. Veel kikkers en padden zijn toen gestorven. Door afsluiting van het gebied is verspreiding naar andere gebieden echter voorkomen. Het is van groot belang dat de besmetting zich niet verspreidt naar omliggende gebieden zoals Nationaal Park De Meinweg, een van de meest soortenrijke gebieden van Nederland. Er is dan ook verscherpt toezicht op de naleving van het toegangsverbod.

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten