Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Mooiste natuurgebied van Nederland


De gebieden die zijn genomineerd voor de publieksverkiezing mooiste natuurgebied van Nederland zijn bekend. De genomineerden werden bekendgemaakt door Prof. Pieter van Vollenhoven tijdens de De Wereld Draait Door op 10 oktober. Van 10 oktober tot en met 31 oktober kan iedereen zijn stem uitbrengen via de speciale verkiezingswebsite mooistenatuurgebied.nl waarop ook alle informatie over de verkiezing te vinden is.

Nationale Parken van wereldklasse

De vakjury heeft uit de 20 ingezonden bidbooks dertien gebieden geselecteerd. Dit zijn, in willekeurige volgorde:

 1. De Veluwe
 2. Nationaal Park Nieuwland
 3. Nationaal Park Hollandse Duinen
 4. Nationaal Park Heuvelrug
 5. Het Nederlandse Waddengebied
 6. Nationaal Park Oosterschelde
 7. Grenspark Limburg
 8. Nationaal Park Drentsche Aa
 9. Van Gogh Nationaal Park
 10. Saba en omringende zee
 11. NL Delta Biesbosch-Haringvliet
 12. Weerribben-Wieden
 13. De Friese WIJlanden

Samenwerking en vergroting

Staatsbosbeheer is positief over het initiatief van het ministerie van EZ om het mooiste natuurgebied van Nederland te kiezen. Het initiatief geeft het denken over Nationale Parken én natuur in Nederland nieuw elan. Door de prijsvraag komt nóg meer samenwerking op gang, kijken we naar het grotere geheel van natuur in Nederland, en wordt de verbinding tussen partners en gebieden actief gezocht. Dat is de essentie van de verkiezing (samenwerking en vergroting). Staatsbosbeheer is partner en is vrijwel bij alle deelnemende bidbooks betrokken door de gebieden die we beheren. We hopen dat iedere Nederlander gaat meedoen aan de verkiezing en gaat stemmen. Staatsbosbeheer beheert 260.000 hectare zeer uiteenlopende natuur. Al die natuur is ons even lief. We brengen daarom geen stemadvies uit.

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten