Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Dood doet leven in Kuinderbos


Dode dieren vormen een belangrijk onderdeel van de kringloop in de natuur. Bij de wandelroute Oude Havenroute in het Kuinderbos (Noordoostpolder) is een plek gecreëerd waar dit proces voor iedereen zichtbaar is. Hier zijn kadavers van verkeersslachtoffers neergelegd. De plek met dode dieren ligt op ruime afstand van de doorgaande wandelroute. En een informatie bij de route waarschuwt wandelaars voor de kadavers die ze te zijn krijgen als ze het zijpad inlopen.

Bekijk het Jeugdjournaal item over 'dood doet leven' via de website.

Dood doet leven

Onder het motto 'dood doet leven' zijn in het Kuinderbos inmiddels een ree, reiger en steenmarter neergelegd. Net als grote roofdieren en gieren op de Afrikaanse savanne het karkas van een zebra opeten, is in Nederland de situatie voor een dood dier niet anders. Hier zijn het vossen, roofvogels, kraaien en marterachtigen die een kadaver opeten.

Insectenval

Daarnaast zijn vele insectensoorten gespecialiseerd in het opruimen van kadavers. De insectenval naast de kadavers wordt gebruikt in het entomologisch onderzoek van EIS Nederland. Tot nu toe leverde dat 3 nieuwe soorten op: Piophilidae (Parapiophila flavipes), Sepsidae (Themira gracilis) en Sepsidae (Nemopoda speiseri).

Meer informatie

  • Lees meer informatie over het project Dood doet leven op de website van ARK Natuurontwikkeling.
  • De Oude Havenroute door het Kuinderbos is 3 km lang en start bij de Oude Haven aan de Hopweg in Kuinre (Luttelgeest). Volg de blauwe markering.

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten