Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Internationale jongeren aan de slag in Drentse en Friese natuur


Van zaterdag 20 augustus t/m 3 september steken 15 internationale jongeren uit Duitsland, Spanje, Oeganda, Korea, Taiwan, Italië, Turkije, Jordanië, Verenigde Staten en Nederland vrijwillig de handen uit de mouwen voor Staatsbosbeheer in natuurgebied De Mieden. Tegelijkertijd gaan 16 jongeren uit Rusland, Frankrijk, Italië, Spanje, China, Turkije, Duitsland en Nederland aan de slag in Nationaal Park Drentsche Aa. Samen dragen de jonge vrijwilligers bij aan het duurzame onderhoud van deze twee belangrijke natuurgebieden in Noord-Nederland. De twee groepen ontmoeten elkaar komende week tijdens een gezamenlijke activiteit in Groningen.

De Mieden

De Noordelijke Friese Wouden hoort bij de 20 Nationale Landschappen in Nederland. De Mieden ligt op de flank van dit Nationaal Landschap en is één van de rijkste groeiplaatsen van blauwgraslandsoorten in Fryslân. Dit maakt het een bijzonder stukje natuur in Nederland. De groep internationale vrijwilligers gaat zich twee weken inzetten om Staatsbosbeheer te ondersteunen bij het onderhoud van de blauwgraslanden in de Mieden bij Twijzel. De werkzaamheden zijn arbeidsintensief, omdat ze niet met zware machines uitgevoerd kunnen worden. De jongeren gaan onder leiding van de boswachters bomen snoeien, graslanden hooien, slootjes baggeren en prikkeldraad verwijderen uit bosjes. Ze verblijven op een kampeerboerderij in het gebied.

Drentsche Aa

Het stroomdal van de Drentsche Aa, het laatst overgebleven gave beekdallandschap van ons land, is een landschap van beekjes heidevelden en zandverstuivingen, van bossen en hooilanden, met her en der een esdorp met brink. Het is een perfect gebied om actief aan de slag te gaan. De jongeren voeren onder begeleiding van de boswachter arbeidsintensieve werkzaamheden uit zoals hooien en gras afvoeren, verwijderen van prikkeldraad uit bosjes en kleine boompjes en struiken uit moerassen, jonge opslag snoeien, heide plaggen en wandelroutepalen schilderen. Echte lichamelijke arbeid dus. De jongeren rusten ’s avonds uit in hun kamp bij de beheerboerderij van Staatsbosbeheer in Oudemolen.

Voor vrijwilligers, door vrijwilligers

Stichting Internationale Vrijwilligersprojecten is een organisatie die zich al 63 jaar inzet voor interculturele uitwisseling en de ontwikkeling van jongeren door onder andere vrijwilligersprojecten in Nederland te organiseren. Dit doet SIW sinds de zomer van 2015 geheel met vrijwilligers. Ruim 60 vrijwilligers zetten hun kennis en ervaring in om vrijwilligersprojecten mogelijk te maken. Dit jaar ontvangt SIW ongeveer 80 vrijwilligers van over de hele wereld op 6 vrijwilligersprojecten in Nederland. De intensieve tijd die de jongeren samen doorbrengen en het kennismaken met elkaars cultuur, gewoonten en gebruiken leidt tot meer begrip tussen jongeren met verschillende achtergronden. Tijdens de SIW-projecten bij Staatsbosbeheer ontstaan vaak hechte vriendschappen tussen jongeren uit de verschillende landen.

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten