Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Terschelling 11 gediplomeerde assistent-boswachters rijker


Staatsbosbeheer op Terschelling kampt in de drukke zomerperiode met een onderbezetting aan ‘gastheren in het veld’. Daarom besloot teamleider Jaap Roelofs vorig jaar een opleidingstraject voor eilanders te ontwikkelen. Inmiddels is Terschelling 11 assistent-boswachters rijker, die deze zomer in drukke periodes ingezet worden op het eiland. Het is voor het eerst dat Staatsbosbeheer met zo'n eigen opleidingstraject aan de slag ging. De opleiding is ontwikkeld samen met Helicon en met steun van de provincie Fryslân (Iepen Mienskipsfûns).

Geen overbodige luxe 

Boswachter Remi Hougee: “Heel fijn dat we nu 11 gekwalificeerde mensen op het eiland hebben, die in de vakantietijd ondersteuning kunnen verlenen.” De assistent-boswachters kregen een contract bij Staatsbosbeheer aangeboden voor een beperkt aantal uur. “We hebben daarmee deze zomer gemiddeld twee extra krachten erbij. Echt geen overbodige luxe nadat we de afgelopen jaren van 4 naar 1,5 fte gastheerschapsboswachters waren gegaan”, aldus Remi. 

Welkomwagen

De nieuwe assistent-boswachters kunnen ingezet worden als gastheer of gastvrouw in het terrein. Maar ook bij publieksactiviteiten, inventarisatiewerk, zoals het tellen van tapuiten, en bij excursies en natuurlessen voor de eilander scholen. Nieuw dit seizoen is de inzet van een verbouwde schaftkeet van waaruit de assistent-boswachters voorlichting over een (kwetsbaar) gebied kan worden gegeven. Boswachter Hougee: “Deze ‘welkomwagen’ gaan we op verschillende plekken op het eiland neerzetten. Bijvoorbeeld aan de Noordsvaarder, in de buurt van de dwergsternkolonie.”

Natuurbeheer en gastheerschap

Van oktober 2015 tot vrijdag 8 juli 2016 zijn er 24 volledige lesdagen geweest, met lessen over planten, dieren, landschappen maar ook wet- en regelgeving, excursietechnieken, bosbeheer en meer. De 11 cursisten hebben inmiddels hun certificaat uitgereikt gekregen. Saskia Vis, één van de nieuwe assistent-boswachters: “Tijdens de opleiding hebben we alle facetten van natuurbeheer en gastheerschap voorbij zien komen. Heel mooi om nu de beweegredenen achter bepaalde ingrepen volledig te kennen en begrijpen”. 

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten