Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Broedeiland Tholen bomvol visdieven en kluten


Kluten en visdiefjes halen hun hart op in het natuurgebied van Staatsbosbeheer in de Heideweg op Tholen. Het broedeiland dat eind 2015 werd opgeleverd is nu al een enorm succes; het zit bomvol visdiefjes en de jonge kluten lopen overal in de het water hun maaltje bij elkaar te scharrelen.

Relatie met de Oosterschelde

Op weinig plaatsen vind je naar verhouding zo’n hoge dichtheid aan kustbroedvogels als in het natuurgebied aan de Heideweg. Het natuurgebied maakt deel uit van de Slikken en schorren van de Dortsman, waar lepelaars, zilverreigers, bergeenden en tureluurs hun voedsel vinden. De Oosterschelde biedt hen een breed menu aan pieren, kleine visjes en schelpdieren die de vogels met hun speciaal aangepaste snavels uit de slik filteren. Boswachter Herman Nieuwenhuize: “Die relatie met de Oosterschelde is onmisbaar. Bij ons kunnen de dieren broeden en buitendijks vinden ze hun voedsel.”

Paradijs voor vogels

Het eiland is speciaal aangelegd voor kustbroedvogels zoals visdiefjes en kluten en mede mogelijk gemaakt door de provincie Zeeland. Boswachter Herman: “Kustbroedvogels zijn bijzonder slim. Door te broeden op een eilandje zijn kuikens een stuk minder gevoelig voor predatie van bijvoorbeeld de bruine rat. Maar dat het eilandje zo’n succes zou worden had ik niet durven dromen!” De eerste meetresultaten liegen er niet om. 29 paar kluten en 93 paar visdiefjes hebben al jongen op het broedeiland geproduceerd. Dat is bijna  10 keer meer visdiefjes dan de afgelopen jaren en een verdubbeling van het aantal kluten.

Vogels kijken

Niet alleen vogels hebben baat bij het nieuwe broedeiland. Vanaf de weg is het natuurgebied prima te beleven voor de mens. Boswachter Herman: “Vogelaars hebben de Heideweg ook al gevonden, regelmatig zien we mensen met een telescoop op de weg staan. Goed om te zien dat mens en natuur hier zo mooi samen komen.”
 

Gerelateerde nieuwsberichten

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten