Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Boswachters verwelkomen Oerolgangers in de natuur


Op vrijdag 10 juni barst het tiendaagse theaterfestival OEROL weer los op Terschelling. Boswachter Remi Hougee: “Oerol en Staatsbosbeheer zijn echte partners in natuur. Al 35 jaar zorgen we voor goed samengaan van alle culturele hoogstandjes met de mooie natuur van Terschelling. Door goed te kijken en te luisteren naar zowel natuur als kunstenaar. Eergisteren nog hebben we nog een route verlegd vanwege een nest bruine kiekendieven. De theaterlocaties in de natuur hebben net als vorig jaar een stoere Staatsbosbeheer-look gekregen en we zijn na het succes van 2015 weer aanwezig op het festivalterrein Westerkeyn met een levensgroot nest om te chillen. En het is een stukje fietsen, maar de luisterwandeling Levende Duinen in Oosterend kan ik zeker aanraden.”

Natuur als decor

Het bijzondere landschap van Terschelling, met duinen, bossen, heide, singels en eendenkooien, vormt het decor van het populaire Oerol. Het realiseren van voorstellingen in de natuur vraagt om intensief overleg tussen de organisatie en gastheer Staatsbosbeheer, én om de nodige flexibiliteit. Vlak voor en ook tijdens het festival houden boswachters alles goed in de gaten, zodat er ‘bijgestuurd’ kan worden. Boswachter Remi: “Soms kan een voorstelling op een bepaalde plek niet doorgaan omdat de natuur zijn grenzen aangeeft. Wij denken mee over een alternatief. Het resultaat is een hoog gewaardeerd festival dat goed past bij onze doelstellingen. Daarnaast is Staatsbosbeheer gastheer voor duizenden kampeerders op de drie natuurkampeerterreinen op Terschelling.”

Levende Duinen

Voorbeeld van een bijzondere voorstelling op een prachtlocatie is Levende Duinen van de PeerGrouP. Levende Duinen is een dagelijkse luisterwandeling bij Oosterend waarin verhalen onder het zand verdwijnen en verborgen natuur en cultuur weer zichtbaar worden. Het is een unieke beleving waarin kennis van kustbeheer op poëtische wijze wordt verweven met persoonlijke ervaringen en inzichten van de eilanders. PeerGrouP, Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en Oerol zijn een 2,5 jaar durende samenwerking gestart met als thema Levende Duinen. Het wordt vanuit verschillende invalshoeken onderzocht en resultaten worden in de vorm van voorstellingen getoond tijdens Oerol 2016 en 2017.

Chillen in het nest

Festivalhart de Westerkeyn is centraal gelegen op het eiland bij Midsland. Volg gewoon de enorme stroom fietsers die halverwege het eiland als vanzelf naar links afbuigt het weiland in. Op Westerkeyn onthaalt Staatsbosbeheer je met een levensgroot vogelnest. Naast dat je er in kunt klimmen om even te chillen als een vogel, kun je hier iedere ochtend deelnemen aan het natuurspreekuur van het initiatief #natuuropOerol. Verschillende natuurorganisaties organiseren tijdens Oerol onder deze noemer unieke natuurbelevingen. Bijvoorbeeld sportieve excursies en een dagelijkse wedstrijd voor de mooiste natuurfoto (inzenden via Twitter en Facebook #natuuropoerol). Kijk op www.soortenNL.nl voor het programma.

Volg de boswachter

Volg tijdens Oerol de boswachters en vrijwilligers van Staatsbosbeheer Terschelling via sociale media om op de hoogte te blijven van locatienieuws, bijzondere waarnemingen of gewoon een frisse buitenfoto:

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten