Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Veluwse berken voor dieren Burgers' Zoo


Staatsbosbeheer levert  de komende  maanden berken uit het heidebeheer op de Veluwe aan de Koninklijke Burgers’ Zoo in Arnhem.  De bomen zijn voedsel voor verschillende dieren in het dierenpark. Om de heide te beheren  is het nodig om jonge berken weg te halen. Elke vrijdagochtend zagen daarom de vrijwilligers van de Heidegroep van Staatsbosbeheer berken op de heideterreinen in de omgeving van Hoenderloo. En wekelijks gaat er een container met berken naar de dieren als smakelijk hapje. Een mooie samenwerking voor dier én mens.

Lekker hapje

De berken worden op verschillende plekken in het park gevoerd, zoals de safariafdeling, zoogdierenafdeling en de apenafdeling. Zo zijn de jonge bomen een lekker hapje voor onder andere de chimpansees, olifanten, giraffen, gorilla’s, brillangoeren, gibbons, siamangs, en bosrendieren. De dieren eten het liefst takken met knopjes en vers (jong) blad.

Heidebeheer

Staatsbosbeheer moet er voor zorgen dat heide ook heide blijft. Heidebeheer is een intensieve klus, want zonder beheer groeit de heide dicht tot een bos. Belangrijke schakel in deze samenwerking zijn dan ook de vrijwilligers van Staatsbosbeheer. Zij zorgen met hun inzet de komende maanden voor een constante stroom berken richting de Koninklijke Burgers’ Zoo.
Elke vrijdagochtend gaat de Heidegroep van Staatsbosbeheer met handgereedschap aan de slag om de jonge berken om te zagen. Een plaatselijke aannemer zorgt er vervolgens voor dat de berken in een container terecht komen. Op zaterdagochtend gaan de berken op transport naar Koninklijke Burgers’ Zoo en staan ze bij de dieren op het menu.

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten