Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Honden aan de lijn in kwetsbare natuur


Heerlijk met de hond wandelen in de natuur is ontspannend. In de kwetsbare natuur zijn hier wel regels voor en moeten honden vaak aan de lijn. De komende weken informeren natuur- en recreatieorganisaties in heel Noord-Holland hondenbezitters over de regels. Begin mei vinden daar meer controles plaats. Een moment om landelijk aandacht te vragen voor de gevolgen van loslopende honden in kwetsbare natuur.

Verstoring voorkomen

Vogels die hun nest op de grond hebben, maar ook reeën, konijnen, hazen en hagedissen, kunnen door loslopende honden worden verstoord. Bij dreiging verlaten deze dieren hun jongen of het nest. Dan is het risico groot dat de jongen verhongeren of de eieren niet uitkomen. Voor jagende vogels en dieren is het dan ook eenvoudig om de eieren of de kuikens te roven. Een rennende hond ziet er voor deze dieren dreigend uit. Om te voorkomen ze verstoord worden, moeten honden dus aan de lijn, zeker in de broedtijd. Helaas vinden onze boswachters nog steeds aangevallen reeën in de natuurgebieden. Veel van deze reeën overleeft de aanval niet.

Toegangsregels

De toegangsregels verschillen per natuurgebied. In sommige delen van natuurgebieden hoeven honden niet altijd aangelijnd te zijn. In andere natuurgebieden zijn honden helemaal niet toegestaan. Daarom is het goed om altijd eerst de regels op de toegangsborden bij de ingang van het gebied te lezen.

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten