Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Werkbezoek zorg en re-integratie in Noord-Nederland


Op dinsdag 26 april kwamen ongeveer 20 medewerkers van VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten), het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, gemeentelijke overheden, zorgverzekeraar De Friesland en verschillende onderzoeksinstituten op werkbezoek in Groningen en Friesland. In de ochtend werden voorbeelden gepresenteerd die lieten hoe de samenwerking tussen gemeenten, zorginstellingen en Staatsbosbeheer in de praktijk verloopt.

Blotevoetenpad

In Groningen is de afgelopen jaren ervaring opgedaan om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt via werkervaring weer te laten instromen in de reguliere arbeidsmarkt. In 2015 kwamen hierdoor 14 van de 39 deelnemers aan een baan. Staatsbosbeheer-boswachter Nico Boele hield een inspirerend verhaal over hoe samen met de partners het ‘handjes-landschap’ vorm wordt geven. Dankzij deze betrokkenheid van de streek en de samenwerking met zorginstelling De Zijlen heeft het Blotevoetenpad zich tot een landelijke publiekstrekker kunnen ontwikkelen. Met Pasen is het Blotevoetenhof geopend, een horecagelegenheid waar bezoekers kunnen neerstrijken voor koffie en gebak, geserveerd door de cliëntmedewerkers van De Zijlen. In onderstaand filmpje zie je het plezier waarmee medewerkers van De Zijlen aan het werk zijn.

Kampeerterrein Iekenhiem

In de middag werden projecten in Friesland bezocht, zoals natuurkampeerterrein Iekenhiem in Wijnjewoude. Dit terrein wordt door cliënten van zorginstelling Reik gerund. De gasten kregen een demonstratie hout kloven van één van de cliëntmedewerkers. Verder waren er nog twee presentaties van succesvolle projecten. In Heerenveen is op landgoed Oranjewoud een samenwerking  tussen Staatsbosbeheer en de gemeente waarbij mensen een traject wordt aangeboden waardoor zij weer dagritme en werknemersvaardigheden opdoen. Op deze manier vergroten ze hun participatie in de samenleving. En in Jubbega biedt Staatsbosbeheer 28 leerlingen van MBO en speciaal onderwijs een stageplek. Hier zijn jongeren aan het werk die in de schoolbanken niet verder kwamen in hun persoonlijke groei. Door buiten aan het werk te zijn bloeien ze op en krijgen zij de kans om certificaten in natuurbeheer te halen en waar mogelijk door te groeien naar MBO.

Veel waardering

Vanuit de deelnemers kwam veel waardering. Ze stelden vast dat deze prachtige initiatieven veel meer  aandacht verdienen als goede voorbeelden van invulling van de Participatiewet en de transitie in de zorg. Zowel VNG, gemeenten als het ministerie van Sociale Zaken zien dat de samenwerkingsverbanden die op deze plekken zijn gerealiseerd voor veel meer gemeenten aantrekkelijk zijn. Daarom organiseert het Bestuurlijk Netwerk Natuur binnenkort een vervolg hierop waarbij wethouders worden uitgenodigd om de agenda’s voor groen en zorg verder met elkaar te verbinden.

Meer weten over het werk van Staatsbosbeheer op het vlak van zorg en werkgelegenheid, zie dossier Zorg en Werkgelegenheid.

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten