Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Fort Pannerden officieel geopend


In de Gelderse Poort bij Nijmegen ligt, verborgen onder de aarde, Fort Pannerden. Het fort is na een uitgebreide renovatie vandaag officieel heropend. Vanaf 30 april is het toegankelijk voor publiek.  Beleving is het toverwoord voor deze toeristische hotspot in de Nieuwe Hollandse Waterlinie waar de elementen water, vuur, aarde en lucht een rol spelen. Het fort is 180 dagen per jaar geopend. Jong en oud kunnen hier een hele dag vullen met spel, informatie, cultuur, natuur en spectaculaire vergezichten.

Bijzondere verhalen

De herinrichting is de kroon op de restauratie van Fort Pannerden, die sinds 2008 in fases is uitgevoerd. Het fort is nu onder meer een soldatenmuseum, een café-restaurant, een bezoekerscentrum en een filmzaal rijker. Alles op het fort draait om het ontdekken van bijzondere verhalen over het fort en het rivierenlandschap. Binnen en buiten. Je er kunt de elementen trotseren en het fort veroveren. Zo zijn er onder andere puzzel-expedities voor kinderen, ‘Elements’ - een real life game vol breinbrekers - en een eenpersoonsduikboot uit WO II in een nieuwe behuizing. De duistere kamers en gangen die zijn opgeknapt maken spel en het fort extra spannend. Daarnaast zijn er rond het fort mooie wandelingroutes, waar je zo maar konikpaarden of rode geuzen tegen komt. 

Fort toen en nu

Fort Pannerden is het meeste oostelijke van de 60 stoere forten in de Nieuwe Hollandse Waterlinie en werd tussen 1869 en 1871 gebouwd. Soldaten konden van kilometers afstand zien of vijanden over de Rijn naderden. Ze moesten de toevoer van Rijnwater veilig stellen richting de Waterlinie. De rol van Fort Pannerden was dus cruciaal, het wass de 'kraan' van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Nu heeft het fort een nieuwe bestemming en alles in zich om een ware publiekstrekker te worden, waar de verhalen van weleer weer tot leven komen. Staatsbosbeheer is eigenaar en heeft het fort in erfpacht uitgegeven aan de gemeente Lingewaard. De exploitatie is in handen van de beheerstichting.

Meer informatie: www.fortpannerden.eu

Gerelateerde nieuwsberichten

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten