Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Ontmanteling uitkijktoren Drents-Friese Wold gestart


De ontmanteling van de Belvedère uitkijktoren bij Appelscha is van start gegaan. De oude toren stond op de Bosberg, een 20 meter hoog stuifduin. Deze maakt plaats voor een 2 keer zo hoge uitkijktoren. De nieuwe toren laat bezoekers uitkijken over het uitgestrekte Nationaal Park Drents-Friese Wold en zelfs over Leeuwarden, Groningen en Coevorden. Met de nieuwe uitkijktoren gaat een oude wens van Staatsbosbeheer en gemeente in vervulling. Leuk detail: op de beoogde nieuwe plek werd een eeuwenoude ondergestoven eik ontdekt.

Ondergestoven eik

Onderzoek wees uit dat er op de plek van de nieuwe toren een reusachtige ondergestoven eik ligt. De 3 hoofdtakken van deze eeuwenoude boom waren in de omgeving al wel bekend. De legende van de boom wordt in de streek zelfs van ouder op kind doorgegeven. De gemeente Ooststellingwerf en Staatsbosbeheer stellen alles in het werk om de oude eik te bewaren voor komende generaties.

De nieuwe uitkijktoren

De nieuwe uitkijktoren wordt 33 meter hoog en is een ontwerp van architect Frans Beune uit Assen. Hij vervangt de oude uitkijktoren, die sinds 1907 op de Bosberg prijkt. De nieuwe toren is 2 keer zo hoog als de oude toren. Bezoekers kunnen op het panoramadek het bos en de wijde omgeving bekijken. Ook bezoekers die slecht ter been zijn, kunnen genieten van het uitzicht. De nieuwe toren is namelijk voorzien van een lift.

Planning 

De sloop van de toren neemt hooguit een week in beslag. Daarna start de gemeente Ooststellingwerf met de bouw van de nieuwe toren. Naar verwachting kunnen bezoekers deze zomer nog de nieuwe toren beklimmen en de 400 jaar oude legende van de Bosberg bewonderen.

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten