Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Festival voor nationale parken van wereldklasse


Het Ministerie van Economische Zaken organiseert vandaag in Den Haag het festival ‘Naar nationale parken van wereldklasse’. Dit evenement is de aftrap van het ministerie en zijn partners – waaronder Staatsbosbeheer -  van het gelijknamige programma. De gezamenlijke ambitie is om voor Nationale Parken van Wereldklasse een sterk merk te ontwikkelen. Tijdens het festival worden bezoekers geïnspireerd mee te denken over wanneer een nationaal park van wereldklasse is.

Directeur van Staatsbosbeheer Sylvo Thijsen neemt tijdens het festival deel aan een debat. Staatsbosbeheer presenteert daarnaast met Boondock Project Navigators De Cabiner, een nieuw product om de Nederlandse nationale parken te beleven. Een Amerikaanse toerist vertelt over hoe de VS de nationale parken in Nederland heeft beleefd. 

Kenmerkend natuurlijk erfgoed

Als het aan Staatsbosbeheer ligt, dan gelden Nationale Parken 21e eeuw (NP21) over niet al te lange tijd als kenmerkend natuurlijk erfgoed van Nederland. De nationale parken zijn dan onze topnatuurgebieden, de Rembrandts van de Nederlandse natuur. Die moet je gezien hebben, als Nederlander en als toerist. Het label 'nationaal park' is wereldwijd bekend en wordt nadrukkelijk gebruikt als instrument voor de gebiedspromotie. Vanuit toeristisch oogpunt zijn ze van nationaal belang. Tegelijkertijd zijn het voor Staatsbosbeheer gebieden waar we een deel van onze identiteit als beheerder van grote robuuste natuur van internationaal belang aan ontlenen. NP21 is meer dan alleen robuuste natuur. NP21 maakt Nederland aantrekkelijk om in te leven en te werken en draagt bij aan de economische vitaliteit van het land.

Verkiezing mooiste natuurgebied van Nederland

Om de nationale parken een impuls te geven vraagt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken aan het Nederlandse publiek: wat vind jij het mooiste natuurgebied van Nederland? In april start de inschrijving voor de verkiezing. Een jury onder leiding van professor Pieter van Vollenhoven maakt een shortlist van de inzendingen. Na de zomer mag het publiek zijn stem uitbrengen. De 3 natuurgebieden met de meeste stemmen worden de komende jaren in binnen- en buitenland gepromoot als iconen van de Nederlandse natuur. 

Meer over het festival rond de nationale parken lees je op Nationaleparkenwereldklasse.nl.

 

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten