Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Tips voor verantwoord stoken


De koudere wintermaanden staan voor de deur. In Nederland staan bijna 1 miljoen houtkachels en –haarden, om onze woningen en gebouwen te verwarmen. Staatsbosbeheer vindt het belangrijk dat het stoken van hout op een verantwoorde manier gebeurt, zodat de uitstoot van rook, roet, koolmonoxide en andere schadelijke stoffen (emissies) beperkt blijft. Daarom bij deze een aantal tips voor efficiënter stoken van hout in de houtkachel of open haard.

Tips voor verantwoord stoken

1 Stook alleen droog hout. Vochtig hout brandt niet goed en dat geeft extra veel rook en fijnstof. Zelf hout hakken? Droog het dan minstens 2 jaar.

2 Gebruik nooit geverfd hout, geïmpregneerd hout of platen (daarin zitten veel lijmstoffen). Bij verbranding kunnen zeer schadelijke stoffen vrijkomen.

3 Stook geen papier en karton. Het geeft veel rook en vliegas.

4 Stook niet bij windstil of mistig weer: de rook blijft dan hangen en kan plaatselijk veel luchtvervuiling veroorzaken.

5 Gebruik haardhout uit duurzaam beheerde bossen. Let op het FSC- of PEFC-keurmerk, alleen dat garandeert dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerd bos.

Staatsbosbeheer en hout

Wist je dat de houtsnippers uit het beheer van onze bossen en natuurgebieden gebruikt worden als grondstof voor de productie van warmte en groene energie? Staatsbosbeheer verkoopt al 17 jaar biomassa uit onze terreinen aan grote en kleine afnemers. Bijvoorbeeld aan Stadsverwarming Purmerend en de biomassacentrale van Nuon in Lelystad. De Nuoncentrale levert duurzame warmte en groene elektriciteit aan 5.000 huishoudens en andere gebouwen in Lelystad.

Meer tips voor verantwoord stoken

Kijk voor meer informatie over verantwoord stoken op de website van Milieu Centraal.

Meer weten over hout bij Staatsbosbeheer? Lees dan het dossier Bos en hout.

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten