Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Natuurbus on tour: 3400 kinderen een dag naar buiten


Het afgelopen jaar reden er in totaal 85 natuurbussen waarmee ca. 3400 kinderen van Partou een dag buiten waren in de speelbossen van Staatsbosbeheer. Sinds 2012 hebben Staatsbosbeheer en Partou (toen nog SKON) een unieke samenwerking om alle kinderen van de buitenschoolse opvang (BSO) één natuuruitje per jaar te bieden.

Natuurbus

Partou is een landelijke kinderopvang organisatie die waarde hecht aan het in contact brengen van de kinderen met de natuur. Speciaal hiervoor bedacht Partou een nieuw concept voor natuurbeleving; de natuurbus. Dit concept past perfect binnen de doelstelling van Staatsbosbeheer om meer kinderen naar buiten te krijgen om te spelen, te ontdekken, te bewegen en het gevoel van vrijheid en avontuur te beleven.

Spelen en beleven in de natuur

Met de natuurbus worden de kinderen in de mei-, zomer-, of herfstvakantie bij hun eigen BSO vestiging opgehaald en naar een dichtbij gelegen Staatsbosbeheer speelbos gebracht. Daar worden ze ontvangen door een boswachter of vrijwilliger van Staatsbosbeheer. Die neemt de kinderen ’s ochtends mee het bos in voor een bijzondere beleving in de natuur. ‘s Middags verzorgen de pedagogisch medewerkers van de BSO zelf het programma met Natuursprong activiteiten. Natuursprong is een speelprogramma gericht op beweging, constructiespel en het prikkelen van de fantasie. De pedagogisch medewerkers van Partou maken hiervoor gebruik van een speciaal ontwikkeld draaiboek met keuze in verschillende Natuursprong activiteiten. De bijbehorende materialen staan allemaal in een bolderkar in de natuurbus. Zo kregen dit jaar ruim 3.000 kinderen een dag volop de ruimte om de natuur te ontdekken en te beleven.

Natuur positief voor ontwikkeling

Het is voor kinderen heel waardevol om regelmatig buiten bezig te zijn. Natuur is in de eerste plaats gewoon leuk voor kinderen, maar heeft ook allerlei positieve effecten op hun gezondheid en ontwikkeling. Spelen in de natuur stimuleert hun creativiteit en sociale intelligentie. Kinderen leren door te experimenteren en ervaringen op te doen. Daarvoor hebben ze een uitdagende omgeving nodig en ruimte om hun grenzen te verleggen. Natuur biedt ze die omgeving, zeker als het een beetje ‘wilde’ (ongeregelde) natuur is. Daar gaan ze actief op ontdekking uit met al hun zintuigen en met heel hun lijf.

 

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten