Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Contract biomassacentrale Nuon Lelystad verlengd


 

Staatsbosbeheer levert via Bio Enerco al ruim 15 jaar houtsnippers uit het beheer van natuur en landschap aan de biomassacentrale van Nuon in Lelystad. Recentelijk is de samenwerking tot 2019 verlengd. De centrale levert duurzame warmte en groene elektriciteit aan 5.000 huishoudens en andere gebouwen in Lelystad. De houtsnippers die vrijkomen in onder andere Staatsbosbeheer-gebieden vinden zo waardevol hun weg in de maatschappij als grondstof voor de productie van groene energie.

Houtsnippers

De biomassa in de vorm van houtsnippers wordt onder andere verkregen uit bosbeheer en onderhouds- en snoeiwerk in de gebieden van Staatsbosbeheer. Ons hout uit bosbeheer wordt zo hoogwaardig mogelijk verwerkt, zodat het zo lang mogelijk meegaat in de maatschappij. Alleen hout dat niet geschikt is voor verwerking in andere producten zoals planken, papier en spaanplaat, krijgt bij Staatsbosbeheer het label energiehout, dus haardhout en houtsnippers. Totaal wordt jaarlijks 22.000 ton houtsnippers geleverd aan de biomassacentrale van Nuon Lelystad. De biomassa die Staatsbosbeheer levert in Lelystad komt voor 80% uit Flevoland. De overige 20% komt uit andere delen van het land.

Biomassacentrale

De biomassacentrale van Nuon in Lelystad is in gebruik genomen in 2000 en heeft een maximaal elektrisch vermogen van 1.5 megawatt en een maximaal thermisch vermogen van 6.5 megawatt. De centrale voorziet 5.000 huishoudens en gebouwen van elektriciteit en warmte.

Bio Enerco

Bio Enerco is een particulierbedrijf dat biomassa in ruwe vorm inkoopt en verwerkt tot hoogwaardige grondstof voor onder andere biomassacentrales. Het bedrijf werd in 1999 opgericht als een dochter van  grote groenbedrijven. Momenteel zijn Staatsbosbeheer en Van WervenBiomassa BV de aandeelhouders van het bedrijf.

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten