Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Buitenfonds realiseert groene wensen


Op dinsdag 24 november is het Buitenfonds gelanceerd: een onafhankelijke stichting die geld werft voor projecten in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Hiermee kan Staatsbosbeheer waardevolle projecten realiseren die niet binnen de reguliere financiering van natuur en landschap vallen. Zoals kinderen naar buiten brengen, het conserveren en open houden van cultuurhistorische schatten, de mogelijkheid om natuur op een spannende manier te beleven en het maatschappelijke werk van de boswachter. Het Buitenfonds wil met bedrijven en particulieren samenwerken om groene wensen voor huidige en toekomstige generaties te realiseren. Iedere euro telt, mensen mogen zelf beslissen welk project ze ondersteunen en het is volstrekt inzichtelijk waar het geld aan wordt besteed. Een overzicht van projecten is te vinden op de website buitenfonds.nl

 

Iedereen kan meedoen

Het Buitenfonds is in 2013 opgericht en gaat nu de sponsor- en donateursmarkt op om Staatsbosbeheer te helpen het mooie werk van de organisatie voort te zetten. De projecten – van groot tot klein – maken het mogelijk de natuur te beschermen en te beleven. Via de website van het Buitenfonds worden de projecten gepresenteerd. Ook donateurs en sponsoren kunnen projecten aandragen. Andrea Zierleyn, directeur van het Buitenfonds, licht toe: “Met het Buitenfonds kunnen mensen en bedrijven de natuur bij hen om de hoek ondersteunen. Iedereen kan meedoen en het project van je keuze helpen te realiseren.”

Waardevolle projecten

De begroting van Staatsbosbeheer wordt voor ongeveer de helft gedekt uit reguliere financiering door de overheid voor natuur en recreatie. Staatsbosbeheer moet de andere helft zelf verdienen. Dat gebeurt ook. Maar daarmee kan een aantal waardevolle projecten en activiteiten zoals educatie of het toegankelijk houden van monumenten alleen gerealiseerd worden met behulp van additionele bijdragen van fondsen, donateurs en sponsoren. Daarvoor is het Buitenfonds. Om groene wensen te realiseren.

Private middelen

Andere natuurorganisaties werven al vele jaren private middelen. Staatsbosbeheer deed dat niet omdat dat wettelijk gezien niet mogelijk was. De financieringsstructuur van de verschillende natuurorganisaties is nu veranderd. Er wordt namelijk sinds 2014 geen verschil meer gemaakt tussen natuurbeheer door private organisaties of Staatsbosbeheer. Daarom mag Staatsbosbeheer nu via het Buitenfonds externe fondsen werven voor waardevolle projecten.

Geefmodel

Het Buitenfonds werkt met een 100% geefmodel voor particulieren: dat betekent dat elke euro ook naar het betreffende project gaat.  De overheadkosten worden betaald door de founders van Buitenfonds. Elke euro telt, dus ook kleine bedragen kunnen worden overgemaakt als gift.

Projecten in beeld

Buitenfonds start met ruim 20 mooie projecten. Zoals ‘Adopteer een schaap’ op de Sallandse Heuvelrug, een hangbrug voor het speelbos, herstel van de Oude Haven van Kuinre en nieuwe broedvlonders voor de zwarte stern. De boswachter is het gezicht van het project in zijn of haar gebied en kan op deze manier mensen betrekken bij de natuur bij hen in de buurt. Binnen enkele maanden zal Buitenfonds ruim 100 projecten aanbieden, zodat in heel Nederland groene wensen gerealiseerd kunnen worden. Kijk voor meer informatie op de website buitenfonds.nl

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten