Dossier Zeearend

De zeearend is terug van weggeweest! Deze roofvogel broedt al weer 10 jaar in Nederland.

Feiten en cijfers

Naam

  • Familie: zeearend behoort tot de familie van de havikachtige
  • Bijnaam: ‘vliegende deur’
  • Wetenschappelijke naam: Haliaeetus albicilla
  • Engels: White-tailed Eagle
  • Duits: Seeadler

Kenmerken

  • Zeer grote arend met brede, rechthoekige, diep gevingerde vleugels
  • Zware vooruitstekende bleke kop met zware gele snavel
  • Scherpe gele klauwen
  • Korte wigvormige witte staart
  • Jonge vogels hebben zwartbruine kop, staart en snavel.

Afmetingen

  • Hoogte: 70-90 cm groot
  • Spanwijdte: 200-250 cm
  • Gewicht: 3 tot 7 kilo

Leeftijd

  • Kan tot 20 jaar oud worden.

Geluid

  • Gewone roep is een metalig ’krikrikrikri’.

Voedsel

  • Zeearend eet vis, watervogels, zoogdieren en aas.
  • Zoekt voedsel vanuit zitplaats of vliegend.
  • Vangt met gestrekte tenen vis van wateroppervlak.
  • Steelt ook prooi van andere roofvogels en meeuwen.

Leefgebied

  • Zeearenden leven in waterrijke gebieden.
  • Zeearenden hebben geen territorium
  • Ze zijn sociaal en kunnen prima naast elkaar broeden
  • Zeearenden blijven het hele jaar door in hun broedgebied
  • In 2006 broedde voor het eerst sinds eeuwen weer een zeearend in Nederland: in de Oostvaardersplassen.
  • In de jaren daarna kwamen er meer broedplaatsen, waaronder Oostvaardersplassen, Biesbosch, Lauwersmeer en Roggebotzand.

Broeden

  • Een nest kan wel 2 m in doorsnee en 2 m hoog worden.
  • Zeearenden bouwen hun nest in bomen of op rotswanden.
  • Hebben ze eenmaal ergens gebroed, dan is de kans groot dat ze dat nest het jaar daarna opnieuw gebruiken.
  • Broedsel bestaat uit 1-3 eieren
  • Eerste ei wordt soms al half februari gelegd
  • Mannetje en vrouwtje zitten om de beurt op het ei
  • Broedtijd duurt 40 dagen
  • Eén jong is vrij normaal, twee jongen komen regelmatig voor, drie hoogst zelden.

Bronnen: Vogelbescherming.nlSoortenbank.nl 

Aantal broedgevallen zeearend 2006-2016

Bron: rapport Zeearenden in Nederland
Tabel 5.1 Aantal jongen per nestlocatie per broedpaar. 0: een broedpoging maar geen grootgebrachte jongen. NB in de nesten Zwarte Meer 2010 en Lauwersmeer 2014 en 2015 werden waarschijnlijk geen eieren gelegd.

Nestlocatie 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 totaal
Oostvaardersplassen 17 
Zwarte Meer                
Lauwersmeer          0     
Roggebotzand-IJsselmonding            
Brabantse Biesbosch              2 
Dordtse Biesbosch                  2 
Totaal aantal jongen   1  44 
Totaal aantal broedpogingen  1  32 
Aantal succesvolle paren 27 
Aantal mislukt (ei/legfase)  0 
Aantal mislukt (jongenfase)
Gemiddeld/broedpoging  1,0  1,0  2,0  1,0  0,3  1,5  1,5  1,8  1,8  1,8  1,0  1,4 
Gemiddeld//succesvol paar  1,0  1,0  2,0  1,0  1,0  1,5   1,5  1,8  2,3  1,8   1,5   1,6 
Staatsbosbeheer woordvoerder Joke Bijl
Vragen over dit onderwerp? Joke Bijl
Woordvoerder
j.bijl@staatsbosbeheer.nl
030-6926210

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten