Dossier Nationale Parken

Staatsbosbeheer zet zich in voor de ontwikkeling van nationale parken nieuwe stijl

Nationale Parken

Dossier: Nationale Parken Overzicht van dossiers

De nationale parken vertellen het verhaal van de mooie en veelzijdige Nederlandse natuur. Van duinen tot riviernatuur en van heide tot veen; ieder landschap kent zijn eigen geschiedenis en samenspel tussen mens en natuur. De 20 nationale parken zorgen ervoor dat deze karakteristieke landschappen behouden blijven en dat bezoekers van de Nederlandse natuuriconen kunnen blijven genieten.

De parken beslaan zo’n 3 procent van het Nederlandse landoppervlak. Samen werken we aan de bescherming en ontwikkeling van de kwaliteit van natuur en landschap. Daarbinnen staan natuurgerichte recreatie, educatie & voorlichting en onderzoek hoog op de agenda.

Grote diversiteit aan natuur

Op maar weinig plekken ter wereld vind je zoveel diversiteit aan natuur op z’n korte afstand als in Nederland. Nergens is de interactie tussen mens en natuur, en tussen water en land, zo zichtbaar in het landschap.

Nederland heeft vele mooie natuurgebieden van nationaal en internationaal belang. Vanwege de ligging op de overgang van land naar water kent ons land een hele grote variatie aan natuur op een klein oppervlak, goed bereikbaar vanuit de steden. Het kenmerk van de gebieden is dat deze mede gevormd zijn door (vroeger) menselijk ingrijpen en de manier waarop de mens met de natuur is omgegaan, want daarin onderscheidt de Nederlandse natuur zich.

Op weg naar Nationale Parken Nieuwe Stijl

Ons land heeft kortom veel te bieden. En dat gaan we (beter) op de kaart zetten. De nationale parken zitten momenteel in een grote transitie om ze een kwaliteitsimpuls te geven en de bekendheid te vergroten. De ambitie is dat Nederland verspreid over het land een aantal iconische nationale parken heeft. Dit zijn gebieden van internationaal belang, de Rembrandts van de Nederlandse natuur. Gebieden waarmee bewoners en regionale ondernemers zich verbonden voelen en waar veel te beleven is voor de bezoeker. De parken hebben een eigen identiteit, ze vertellen een verhaal. Ze maken Nederland aantrekkelijk om in te leven en te werken en dragen bij aan de economische vitaliteit van ons land.

Staatsbosbeheer heeft in opdracht van Ministerie van Economische Zaken het uitvoeringsbureau Nationale Parken opgericht om deze ambitie vorm te geven en een nieuwe kwaliteitsstandaard voor de nationale parken te ontwikkelen, uit te rollen, en in de markt te zetten.

Jori Wolf
Vragen over dit onderwerp? Jori Wolf
Programmadirecteur Nationale Parken
j.wolf@staatsbosbeheer.nl

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten