Van forten tot grafheuvels
Forten en linies
Forten, schansen, kazematten, sluizen en andere restanten van oude linies in het Nederlandse landschap herinneren aan tijden van oorlogvoeren en verdedigen. Vanaf 1960 kwamen veel forten in eigendom van Staatsbosbeheer omdat Defensie ze afstootte.In de Nieuwe Hollandse Waterlinie is Staatsbosbeheer zelfs de grootste terreinbeheerder. We beheren er 15 forten en werken in 142 ha natuurgebied. Binnen de Stelling van Amsterdam zijn 3 forten in beheer bij Staatsbosbeheer, waaronder Vuurtoreneiland. Lees meer over forten en linies
Kastelen, buitenplaatsen en landgoederen
In de natuurgebieden van Staatsbosbeheer liggen een groot aantal monumentale huizen: borgen, states, havezathen, kastelen, buitenplaatsen en landgoederen. Vooral de laatste 3 worden vaak door elkaar gebruikt.
Een kasteel dateert uit de Middeleeuwen en had een verdedigingsfunctie. Een landgoed was en is een bedrijf: het wordt in stand gehouden door opbrengsten van het land. Een buitenplaats was een lommerrijke plek voor plezier en ontspanning voor rijke stedelingen in de zomermaanden.
Vanwege het vele groen dat de huizen omringde, zijn veel ervan overgedragen aan natuurorganisaties. Staatsbosbeheer heeft bij het beheer aandacht voor het geheel: de natuur én cultuur. Voorbeelden zijn Elswout, Groeneveld , Stania State en Slangenburg. Lees ook: Vriendschap bezegeld op Landgoed Slangenburg; Staatsbosbeheer en sKBL omarmen elkaar op magistraal landgoed in Doetinchem (Bron: Monumentaal, nr.4-2015, pdf, 8 pag.)